Wykonanie


garść
buraczków z
botwinkąnatka pietruszki ok 1 łyżka
szczypiorek ok 3 łyżki
koperek ok 1 łyżka
ocet winny800 ml
kefiru (2 op)
sólpieprz1 łyżeczka suszonych
ogórków kiszonych1 ząbek
czosnkuszczypta
chili w płatkach
jajka na twardo
Buraczki umyć, pokroić , zalać niewielką ilością
wody ok 2 cm od dna dodać łyżkę
octu winnego. Nastawić na ogień, gotować do miękkości
buraczków ok 10 min. Wystudzić (nie odcedzać).Dodać suszone
ogórki kiszone,
chili,drobniutko posiekany
czosnek, posiekać
natkę pietruszki,
szczypiorek i
koperek, wszystko posolić lekko i wymieszać. Odstawić na pół godziny. Dodać
kefir, wymieszać, doprawić do smaku
solą,
pieprzem, odstawić do schłodzenia. Podawać z
jajkiem na twardo i młodymi ziemniaczkami z
wody z
koperkiem.

