Wykonanie
Kto nie lubi chłodnika? Nawet nie podnoście rąk, bo na pewno nie zbierze się dużo ludzi! Dla mnie ideał, pod każdym kątem :)Jedzenie zup latem nie należy do moich ulubionych, wyjątek stanowi chłodnik. I to ten konkretny, z
botwinką. Przygotowuje go praktycznie co tydzień i później cała rodzina się zajada :) Polecam Wam bardzo. Pytaliście jaki jest mój sposób na idealny chłodnik, oto on.Skład (duży garnek)2 pęczki
botwinki (razem z
buraczkami),2 duże, gotowane
buraki (można kupić pakowane próżniowo lub ugotować wcześniej i
wodę z gotowania wykorzystać tutaj),250ml soku z
buraków (zawsze kupuje taki, może być też koncentrat barszczu czerwonego, patrzcie tylko na skład),2litry
maślanki (znowu: patrzcie na skład, czasami można się zdziwić co dodają do
maślanki… Ja lubię Mrągowską),250ml
śmietanki 30% (można pominąć, ale moim zdaniem warto dodać ze względu na smak),3 ząbki
czosnku,1 łyżka
octu,
sól i
pieprz,pęczek
szczypiorku,pęczek
koperku,
woda.
Botwinkę dokładnie umyć.
Buraczki oddzielić od liści, obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Liście i łodygi pokroić i też wrzucić do garnka. Do garnka nalać
wody jedynie by zakrywała
botwinkę, postawić na kuchence i gotować pod przykryciem do miękkości.Gotowane
buraki zetrzeć na tarce, a
czosnek przecisnąć przez praskę dodać do gotującej się
botwinki razem z łyżką
octu,
sokiem z
buraków i
solą oraz
pieprzem (na oko, później można dosmaczyć). Gdy
buraczki (te oddzielone od
botwinki) będą miękkie zdjąć garnek z kuchenki i odstawić do całkowitego wystudzenia.Po tym czasie dodać
maślankę,
śmietankę oraz posiekany
koperek i
szczypiorek. Zamieszać i odstawić do przegryzienia się smaków, po tym czasie spróbować i dodać ewentualnie więcej
soli i
pieprzu. Smacznego!



Oceń przepis:

Przepis naOpublikowano2014-06-22Średnia ocena5na podstawie 3 ocenBezglutenowe lato Przepisy Wegetariańskie obiady ZupyTagi
botwinka chłodnik na latoAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisPtysie z kremem BaileysNastępny wpisWegetariańskie burgery bez
jajekOrientalna zupa krem z
soczewicyZupa idealna na zimę, najlepsza zaraz po kremie z [...] Czytaj dalej +Brownie bez
mąkiBrownie to klasyka. Każdy powinien nauczyć się wyk [...] Czytaj dalej +Krem
pomidorowy z
gruszkąWłaśnie leży obok mnie miska z niedojedzonym kre [...] Czytaj dalej +
Konfitura morelowa z
limonką (bez
cukru)Zdecydowanie nadszedł już czas
przetworów. Trzeba [...] Czytaj dalej +