ßßß
2 szklanki zsiadłego mlekapęczek botwinki lub dwa młode buraczki z liśćmi2 duże lub 3 mniejsze ogórki gruntowe2 ząbki czosnku2 - 3 jajkapęczek koperku1/2 pęczka szczypiorkusól i pieprz do smaku
Botwinkę/buraczki drobno kroimy w kosteczkę razem z liśćmi i częścią czerwoną, dusimy na małym ogniu przez chwilę (10 minut wystarczy). Zwróciłabym tu uwagę na dokładne umycie roślin, bo tutaj łatwo o zbędny piasek w daniu. Małe ogórki kroimy w kosteczkę lub ścieramy na dużych oczkach tarki, większe dobrze jest wcześniej obrać ze skórki. Dodajemy do podduszonych buraczków wraz z drobno posiekanym czosnkiem. Całość zalewamy zsiadłym mlekiem i doprawimy sola oraz pieprzem. Garnek zabezpieczamy folia spożywczą i przed podaniem wkładamy na chwilę do lodówki, aby przyjemnie się schłodził. W międzyczasie jajka gotujemy na twardo (10 minut od momentu gdy woda zacznie wrzeć), obieramy ze skorupek i kroimy w ćwiartki. Podajemy z zupą i świeżo siekanymi ziołami.