ßßß
600 g wieprzowiny (łopatka)1 marchewka1 cebula3 ząbki czosnku1/5 l wody3 ziemniakisólpieprzziele angielskielistek laurowyoregano1 łyżeczka przyprawy do gulaszu2 pomidory (mogą być mrożone)2 łyżki śmietanynatka pietruszkiMięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę średnio o boku 2x2 cm.Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę również w kostkę, drobno posiekać czosnek i wszystko przysmażyć do mocnego zrumienienia. Przełożyć do garnka, patelnię przepłukać i dodać wszystko do zupy, podlać wodą, dodać przyprawy i pomidory, gotować do miękkości , pod koniec dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i ponownie ugotować. Na koniec dodać śmietanę i lekko zabielić zupę.posypać natką pietruszki.