Wykonanie

1 kg
karkówki
2 łyżki
soli1 łyżeczka
soli peklowej
pieprz ziarnistypół szkl
wina białegoziele angielskie1 l
wody na posypkę1 łyżka
grzybków suszonych utłuczonych na proszek1 łyżeczka
oreganoprzyprawa do
karkówki1 łyżeczka
gorczycy białej

na sossos który otrzymamy po upieczeniu pieczenigarść
grzybów suszonych1
cebulaszczypta
estragonusólpieprzoreganoszczypta suszonej
chili1 łyżeczka
sosu sojowego-grzybowego2 łyżki
śmietany2 łyżki
mąki kukurydzianej
Karkówkę umyć. W litrze
wody rozpuścić
sól, dodać
wino ziele ,
pieprz, i
listek laurowy.
Mięso namoczyć na 2-3 doby (moje mokło trochę za krótko, co widać na obrzeżach już po upieczeniu)
Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć.
Zioła wymieszać z
grzybami i otoczyć
karkówkę dookoła.Owinąć w folię aluminiową, umieścić w brytfance i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 st na półtorej godziny, po tym czasie rozerwać folę i przez jeszcze pół godziny piec by
mięso się zrumieniło.
Grzybki uprzednio namoczyć i ugotować.Sos w który wypiekł się z pieczeni przelać do garnuszka, dodać
grzyby, trochę
wywaru i uzupełnić
wodą tak do poj ok 800 ml. Dodać pokrojoną
cebulę, odrobinę
estragonu, zagotować. Przyprawić do smaku
solą i
pieprzem i
chili, po czym sos zmiksować blenderem. Gotować jeszcze ok 10 min. Na koniec zagęścić
mąką kukurydzianą wymieszaną ze
śmietaną.
Karkówkę pokroić w plastry i przed podaniem podgrzewać razem z sosem na patelni.Podałam do obiadu pieczone ziemniaczki i
sałatę.