ßßß
1 kg karkówki
2 łyżki soli1 łyżeczka soli peklowejpieprz ziarnistypół szkl wina białegoziele angielskie1 l wody na posypkę1 łyżka grzybków suszonych utłuczonych na proszek1 łyżeczka oreganoprzyprawa do karkówki1 łyżeczka gorczycy białej
na sossos który otrzymamy po upieczeniu pieczenigarść grzybów suszonych1 cebulaszczypta estragonusólpieprzoreganoszczypta suszonej chili1 łyżeczka sosu sojowego-grzybowego2 łyżki śmietany2 łyżki mąki kukurydzianej
Karkówkę umyć. W litrze wody rozpuścić sól, dodać wino ziele ,pieprz, i listek laurowy.Mięso namoczyć na 2-3 doby (moje mokło trochę za krótko, co widać na obrzeżach już po upieczeniu)Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć. Zioła wymieszać z grzybami i otoczyć karkówkę dookoła.Owinąć w folię aluminiową, umieścić w brytfance i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 st na półtorej godziny, po tym czasie rozerwać folę i przez jeszcze pół godziny piec by mięso się zrumieniło.Grzybki uprzednio namoczyć i ugotować.Sos w który wypiekł się z pieczeni przelać do garnuszka, dodać grzyby, trochę wywaru i uzupełnić wodą tak do poj ok 800 ml. Dodać pokrojoną cebulę, odrobinę estragonu, zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem i chili, po czym sos zmiksować blenderem. Gotować jeszcze ok 10 min. Na koniec zagęścić mąką kukurydzianą wymieszaną ze śmietaną.Karkówkę pokroić w plastry i przed podaniem podgrzewać razem z sosem na patelni.Podałam do obiadu pieczone ziemniaczki i sałatę.