ßßß
Cookit - przepis na Schabik z patelni, sos grzybowy i puree musztardowe
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Schabik z patelni, sos grzybowy i puree musztardowe
Składniki
Grzyby suszone
Cebula
Chili
Pieprz
Sól
Estragon
Woda
Mąka
Śmietana
Musztarda
Ziemniak
Mleko
Oliwa z oliwek
Wykonanie
schab
3-4 porcje
sos grzybowy
:1 łyżka
grzybów suszonych
utłuczonych w moździerzu1/4
cebuli
szczypta
chili
w płatkachszczypta
pieprzu
sól
szczypta
estragonu
1 szkl
wody
2 łyżki
mąki
kukurydzianej1 łyżka
śmietany
puree
musztardowe
700 g
ziemniaków
pół szkl
mleka
2 łyżki
śmietany
1 łyżeczka
oliwy
sól
pieprz
łyżka
musztardy
Ziemniaki
obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić, dodać
mleko
,
śmietanę
i
musztardę
, przyprawić
solą
i
pieprzem
i zmiksować.
sos grzybowy
:
Suszone grzyby
i
przyprawy
wymieszać
mąką
kukurydzianą dodać posiekaną
cebulę
i rozmieszać całość ze szklanką
wody
dodać
oliwę
i zagotować sos ciągle mieszając. Gotować ok 7-10 min , w razie potrzeby dodać odrobinę
wody
, następnie sos zmiksować blenderem , dodać
śmietanę
i ponownie doprowadzić do wrzenia..
Mięso
lekko rozbić młotkiem posypać
solą
i
pieprzem
, usmażyć na zloty kolor z obu stron.
Do obiadu podałam surówkę z
kiszonej kapusty
ale to polecam wedle uznania.
Źródło:
http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2014/02/schabik-z-patelni-sos-grzybowy-i-puree.html
Przepisy powiązane
Pierogi ruskie
Polędwiczki wieprzowe z cebulą w sosie pikantno - słodkim
Skrzydełka w sosie grzybowym
Pierogi z ziemniakami
Sos z podgrzybków
Składniki powiązane (0)