ßßß

schab 3-4 porcjesos grzybowy:1 łyżka grzybów suszonych utłuczonych w moździerzu1/4 cebuliszczypta chili w płatkachszczypta pieprzusólszczypta estragonu1 szkl wody2 łyżki mąki kukurydzianej1 łyżka śmietanypuree musztardowe700 g ziemniakówpół szkl mleka2 łyżki śmietany1 łyżeczka oliwysólpieprzłyżka musztardyZiemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić, dodać mleko, śmietanę i musztardę, przyprawić solą i pieprzem i zmiksować.sos grzybowy: Suszone grzyby i przyprawy wymieszać mąką kukurydzianą dodać posiekaną cebulę i rozmieszać całość ze szklanką wody dodać oliwę i zagotować sos ciągle mieszając. Gotować ok 7-10 min , w razie potrzeby dodać odrobinę wody, następnie sos zmiksować blenderem , dodać śmietanę i ponownie doprowadzić do wrzenia..Mięso lekko rozbić młotkiem posypać solą i pieprzem, usmażyć na zloty kolor z obu stron.

Do obiadu podałam surówkę z kiszonej kapusty ale to polecam wedle uznania.