Wykonanie

Jak już
pisałam wcześniej
polędwica sm akuj e wspaniale z ka żdymi d odatkami . Tym razem zrobiłam j ą z dodatkiem dużej ilości c
ebul i i sosu słodko - pikantnego . P owstała pyszn a mieszanka smaków.1 duża polędwiczka wieprzowa (ok.450 g)1 płaska łyż eczka zmielonego
kolorowego pieprzu2-3 łyżki słodko - pikantnego sosu
chili1 łyżka przypraw y do mię s2 duże
cebule0,5 szklank i
wody4 łyżki
śmietanysól5-6 łyżek
mąkioliwa do smażeniaPolędwiczkę w całości obtoczyć w
mące wymieszanej z
pieprz em i przypraw ą do mię s . Wrzucić na rozgrzany
olej i mocno przyrumienić z dwóch stron.Zdjąć polędwiczkę z patelni, a n a pozostały tłuszcz wrzucić
cebulę pokrojoną w półplasterki i chwilę podsmażyć .Polędwiczkę pokroić w plastry i dołożyć do
cebuli, wlać
wodę, doprawić pozostałym
pieprzem oraz
solą or az sosem pikantnym . Dusić ok. 2 5 minut aż płyn odparuje, c o jakiś czas mieszając.N a koniec wlać
śmietanę (może być zaprawiona odrobiną
mąki) i dusić jeszcze przez kilka minut. G dy
sos jest za gęsty m o ż na dolać trochę
wody .