skrzydełka drobiowe po 2 szt na osobę1 papryka mała czerwona1 papryka mała żółta2 łyżeczki czerwonej papryczki słodkiej w proszkupół cebulisólpieprzszczypta bazyliiszczypta majerankutłuszcz do smażenia200 ml śmietany1 łyżka mąkiSkrzydełka oczyścić i umyć. Osuszyć . Na patelnię wlać łyżkę tłuszczu i przyrumienić skrzydełka. dodać cebulę i paprykę. Podlać ok pół szklanki wody dodać paprykę w proszku majeranek i bazylię. Przykryć pokrywką i dusić ok 30 min. W razie potrzeby dolać wody. Skrzydełka wyjąć a pozostałe warzywa z sosem zmiksować blenderem. Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do sosu. Zagotować. Skrzydełka podawać z ryżem, polewać sosem.Jako sałatka wspaniale smakują pomidory posypane cebulą, kukurydzą z puszki i oliwki, wszystko skropić oliwą i wymieszać.