ßßß Cookit - przepis na Dary lasu - opieńki duszone na maśle

Dary lasu - opieńki duszone na maśle

nazwa

Wykonanie

ok 1 kg opieniek
2 łyżki masła
1 cebula
sól
pieprz
szczypta bazylii
1 łyżeczka majeranku
400 ml śmietany 18 lub 22 %
Opieńki oczyścić i umyć, odcedzić i pozostawić do odsączenia.
W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać cebulę i przyrumienić ją na złoty kolor. Dodać opieńki i od czasu do czasu mieszając odparować ponieważ puszczą sporo zawartej w nich wody.
Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i bazylią, można dać szczyptę estragonu ale u mnie akurat się skończył. Pod koniec kiedy już płyny odparują dodać śmietanę i chwilę pogotować.
Takie duszone grzybki podaję do chleba.
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2013/10/dary-lasu-opienki-duszone-na-masle.html