ßßß

Biszkopt ciemny i jasny5 jajek1 szkl cukru3 łyżki wody1 i 3/4 szkl mąki2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowydo ciemnego biszkopta 3 łyżki kakao zamiast 3 łyżek mąkimasa2 szkl wiórek kokosowych3 szkl mleka2 budynie waniliowe lub kokosowe2 kostki margaryny Kasia1 szkl cukrusok z połowy cytrynykakaoponcz do nasączenia3 szkl wody przegotowanejsok z 1,5 cytryny100 ml wódki3 łyżki cukrudodatkowo 2 słoiczki dżemu (dowolny)Upiec biszkopty, jeden biały drugi kakaowy. Jajka ubić z cukrem dodać wodę, mąkę i proszek do pieczenia . upiec w tortownicy o śr ok 22-23 cm, ok 35 min w 180 st.. Po upieczeniu wystudzić i przekroić każdy na 4 placki.
masa;Wiórki kokosowe zmielić w młynku na mączkę . Od mleka odlać pół szkl do rozrobienia budyniu, mleko zagotować, dodać wiórki kokosowa i chwilkę pogotować, dodać budyń. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i okryć folią by nie wytworzyła się skórka. Wystudzić. Margarynę utrzeć z cukrem, po łyżce dodać budyń i na koniec sok z cytryny do smaku.Poncz wymieszać , nasączać każdą warstwę i smarować na przemian masą i dżemem. Wierzch obsmarować białą masą do reszty dodać trochę kakao i dekorować wedle uznania.