ßßß
Cookit - przepis na Sajgonki z czerwoną soczewicą
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Sajgonki z czerwoną soczewicą
Składniki
Papier ryżowy
Soczewica czerwona
Grzyby
Bułka tarta
Sos sojowy
Sos teriyaki
Jajko
Czosnek
Imbir
Cukier
Sezam
Papryka słodka
Wykonanie
papier ryżowy
1 opnadzienie100 gr
czerwonej soczewicy
10 gr
grzybów
mun2 łyżki
bułki tartej
1 łyżka
sosu sojowego
1 łyżka
sosu teriyaki
1
jajko
1 ząbki
czosnku
1 łyżeczka
imbiru
1 łyżeczka
cukru
2 łyżeczki ziarna
sezamu
pół łyżeczki czerwonej
słodkiej papryki
Soczewicę
namoczyć wcześniej na ok 2 godziny, po czym ugotować i odcedzić.
Grzyby
mun namoczyć i ugotować .
Soczewicę
wystudzić, dodać
przyprawy
i posiekane w paski
grzyby
, zmięty
czosnek
,
bułkę tartą
i
jajko
oraz sosy. Wymieszać nadzienie ..
Papier ryżowy
moczyć króciutko ok 2 sek w letniej wodzie i kłaść na desce, kiedy zmięknie kłaść po łyżce nadzienia i zawijać małe sajgonki tak jak zawija się gołąbki. Układać luźno. Po czym smażyć w głębokim
oleju
.Podawać z
makaronem
i sosem, lub
ryżem
i
sałatką
.
Dodatkowo można przygotować szybki os pikantny .. Wymieszać 2 łyżki
koncentratu pomidorowego
z 3-4 łyżkami
wody
, dodać 1 łyżkę sosu Tao-Tao słodko pilantnego, 2 łyżki
sosu sojowego jasnego
i jedną łyżkę sosu
imbirowego
.. zagotować i dodać łyżkę posiekanej
natki pietruszki
.
Źródło:
http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2010/12/sajgonki-z-czerwona-soczewica.html
Przepisy powiązane
Faszerowane jajeczka imbirowe
Klopsiki teriyaki / Teriyaki meatballs
GRILLOWANE SKRZYDEŁKA TERIYAKI
Kotlety sojowe ” Jing-jang „
Kotlety z dyni
Składniki powiązane (0)