Wykonanie
Znow
cukinia, to juz ostatki z mojego ogrodka. Szkoda, ze to juz koniec. Juz nigdy nie
bede narzekac na nadmiar
cukini ;)
Dla 4 osob:2
cukinie250 g
mielonego miesacebula1/2
czerwonej papryki2 zabki
czosnkuoreganosol,
pieprz3 lyzki
maki2 lyzki
masla400 ml plynnej
smietany100 g startego
ostrego zoltego sera np. tylzycki,
cheddar1
jajkoCukienie przekroic wzdluz, obgotowac w osolonej wrzacej wodzie 15 minut. Wyjac, ostudzic i wydrazyc. Wydrazony miazsz posiekac.
Cebule i
papryke oczyscic i pokroic w kostke.
Czosnek drobno posiekac. Na patelni rozpuscic 1 lyzke
masla, dodac
mieso i warzywa, smazyc ok. 5 minut mieszajac. Doprawic do smaku
oregano,
sola i
pieprzem. Farszem napelnic
cukinie i wystawic do naczynia zaroodpornego, lub 2 mniejszych. Pozostale
maslo rozpuscic w rondelku, podsmazyc z
maka na rumiano, rozprowadzic
smietana, gotowac ok. 5 minut, dodac
ser, wymieszac , przyprawic do smaku
sola i
pieprzem, dodac
jajako i wymieszac. Sosem polac
cukinei, wstawic do piekarnika. Piec w temperaturze 200 °C ok. 15 minut.
Przepis z: "Magazyn kulinarny Poradnika domowego nr 9/2014