Wykonanie
Pierwszy raz wegetariańskiego burgera spróbowałam w Hiszpanii, dlatego właśnie postanowiłam dodać ten przepis do cyklu 'Zainspirowana Barceloną'. Uwielbiam odkrywać nowe smaki, a pyszny
sojowy burger zostanie w mojej pamięci na zawsze. Postanowiłam stworzyć swoją wersję wegeburgera. Mi przypadła bardzo do gustu, mam nadzieję, że i Wam się spodoba! Naprawdę warto spróbować. Zawsze to jakaś miła odmiana i coś nowego! :)

składniki:3-4 porcjeburger:puszka
ciecierzycy150 g
szpinakuolej rzepakowysól,
pieprz1 łyżeczka
papryki słodkiejkilka nasion kuminu1/2 łyżeczki
kurkumy2 łyżki
mąki orkiszowejdodatki:
awokadopomidorsałatamozzarellakiełki brokułubułki pełnoziarnistechutney z
mango:
mangoszczypta kruszonego
chili3 łyżki białego
wytrawnego wina2 łyżki
octu winnegoBurgery:
Ciecierzycę i
przyprawy blendujemy na gładką masę.
Szpinak wrzucamy na odrobinę
oleju na patelnię i przysmażamy, aż zmięknie. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie w misce łączymy
ciecierzycę,
szpinak i
mąkę. Dokładnie łączymy składniki i formujemy kotlety, na koniec oprószając je
mąką. Burgery smażymy na odrobinie
oleju rzepakowego, aż będą rumiane.Chutney z
mango:
Mango kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Czekamy, aż zacznie się gotować i dodajemy
wino,
ocet i
chilli. Gotujemy na małym ogniu, aż
mango się rozpadnie.Składanie burgerów:
Bułki kroimy na pół i podgrzewamy na patelni (lub w piekarniku). Następnie na spód
bułki nakładamy kolejno: chutney z
mango,
sałatę, burgera z
ciecierzycy,
awokado,
pomidora,
mozzarellę,
kiełki i wierzch
bułki. Gotowe!





