Wykonanie
Tak jak Wam obiecałam rozpoczynam cykl 'Zainspirowana Barceloną'. Będą to przede wszystkim przepisy, które miałam okazję spróbować podczas mojego pobytu w Hiszpanii. Dzisiaj najbardziej znane danie tego regionu. Pyszna kremowa paella z
owocami morza. Dobrze się złożyło, że dzisiaj dodaję ten przepis, ponieważ od poniedziałku zaczyna się w Lidlu tydzień hiszpański! Wszystkie składniki znajdziecie właśnie tam i za naprawdę niewielkie pieniądze! Odrobina egzotyki należy się każdemu.
Dajcie znać jak smakowało!

składniki:4 porcje
cebula2 ząbki
czosnku1
papryka czerwona4
polędwiczki z
kurczaka (lub 1 pierś)2 łyżki
oleju rzepakowego1 łyżeczka
papryki słodkiej1/2 łyżeczki
papryki wędzonej120 ml
wina białego wytrawnego3 łyżki
przecieru pomidorowego200 g
ryżu arboriobulionkawałek
kiełbasy chorizo250 g mieszanki
owoców morza9-10
kreweteknatka pietruszkisól,
pieprzdo podania:
bagietka,
chleb, cząstki
cytrynyDo tego dania najlepiej nada się specjalna patelnia do paelii. Ale domyślam się, że nie wszyscy ją posiadają (w tym ja), dlatego wystarczy użyć głębszej patelni.
Owoce morza rozmrażamy.
Cebulę i
czosnek kroimy w drobną kostkę i przysmażamy na
oleju. Następnie dodajemy
paprykę również pokrojoną w kostkę i smażymy 2 minuty.
Kurczaka kroimy na kawałeczki i wrzucamy na patelnię. Dodajemy
paprykę słodką i wędzoną i smażymy około 4 minut. Dorzucamy pokrojoną w plasterki
kiełbasę chorizo (z racji tego, że jest to dosyć tłusta
kiełbasa, przysmażyłam ją wcześniej i pozbyłam się tłuszczu, jednak jeśli nie przeszkadza Wam to to wystarczy dodać surową
kiełbasę razem z
kurczakiem). Dodajemy
przecier pomidorowy i
wino. Zwiększamy ogień i czekamy, aż płyn się zredukuje o połowę. Następne wrzucamy
ryż i mieszamy, aby 'wypił' cały płyn z patelni. Następnie dolewamy
bulion. Ten etap jest bardzo podobny do risotto. Dodajemy tyle
bulionu, aż
ryż będzie miękki (u mnie wyszło około 0,75 l
bulionu). Gdy
ryż będzie prawie gotowy dorzucamy mieszankę
owoców morza i mieszamy. Gotujemy 3 minuty i na wierzchu układamy
krewetki. Patelnię przykrywamy i po 2 minutach
krewetki obracamy na drugą stronę i przykrywamy na kolejne 2 minuty. Danie posypujemy
natką pietruszki. Paelle podajemy z
cytryną i
bagietką lub
chlebem!








