Wykonanie
Kotlety z reguły kojarzą nam się albo z popularnym mielonym albo
schabowym. Coraz częściej eksperymentujemy w kuchni i poznajemy nowe smaki. Jako, że coraz częściej rezygnuję z
mięsa, zastanawiałam się z czego jeszcze można zrobić kotleciki. Inspirację zaczerpnęłam z książki Jamiego Olivera 'Każdy może gotować'. Jest to moja ulubiona pozycja kulinarna i nie tylko dlatego, że była to moja pierwsza książka kucharska, ale przede wszystkim dlatego, że przepisy, które się w niej znajdują są niezwykle proste i smaczne! Zapraszam do gotowania!

składniki:350 g
łososia400 g
ziemniakówolej rzepakowysól,
pieprz1 łyżka
mąki1 małe
jajkocytrynanatka pietruszkido podania:
sałatka z
białej kapusty:
marchewbiała kapustaoliwa z oliweksok z cytrynynatka pietruszkijabłkoporKotleciki:
Ziemniaki obieramy ze skóry i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy
woda będzie się już gotować, nakładamy na garnek durszlak, w którym układamy
łososia, którego wcześniej solimy i
pieprzymy. Gotujemy około 15 minut, aż
ziemniaki będą miękkie.
Ziemniaki odcedzamy i tłuczemy na gładkie puree za pomocą tłuczka lub można też widelcem i zostawiamy do ostygnięcia.
Łososia rozdrabniamy i również czekamy, aż wystygnie. Następnie do jednej miski wrzucamy
łososia,
ziemniaki,
jajko, posiekaną
natkę pietruszki,
sól i
pieprz. Wszystkie składniki dokładnie łączymy i formujemy kotleciki. Kotleciki obtaczamy lekko w
mące i smażymy na brązowo na patelni, na której rozgrzaliśmy wcześniej
olej.
Sałatka:
Biała kapustę szatkujemy, solimy i odstawić na 20 minut, żeby zmiękła.
Marchew,
jabłko ścieramy na tarce, a
pora kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki ze sobą łączymy i skrapiamy
sokiem z cytryny i
oliwą z oliwek, a na koniec dodajemy posiekaną
natkę pietruszki. Mieszamy dokładnie.Kotleciki podajemy z
sałatką, cząstką
cytryny i posypane
natką pietruszki.





