ßßß

Składniki:Biszkopt:6 jajek1,5 szklanki cukru1 czubata szklanka mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka octu1/3 szklanka oleju0,5 szklanki wiórków kokosowych0,5 szklanki maku2 łyżki kakaoSernik gotowany:1 kg zmielonego sera35 dag cukru pudru3 żółtka15 dag margaryny0,5 szklanki mleka2 łyżeczki mąki ziemniaczanejDodatkowo:jagodypolewa czekoladowawiórki kokosoweBiszkopt:Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, ocet i ucieramy. Do piany dodajemy masę z żółtek. Dodajemy również przesianą mąkę, a na końcu olej. Dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Do pierwszej części dodajemy wiórki kokosowe, do drugiej - mak, a do trzeciej - kakao. Do wysmarowanej tortownicy lub kwadratowej blaszki nakładamy łyżką ciasto na zmianę. Na koniec lekko mieszamy ciasto widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Ciasto pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu ciasto możemy przekroic na dwa lub trzy placki.Sernik gotowany:Ucieramy margarynę, cukier puder i żółtka. Dodajemy zmielony ser i nadal ucieramy. Masę gotujemy na małym ogniu. Kiedy zacznie wrzeć wlewamy mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną i ponownie gotujemy.Na pierwszy biszkopt wysypujemy jagody i przykrywamy połową gorącej masy serowej. Na nią kładziemy drugi biszkopt i pozostałą porcję masy serowej. Jeśli mamy trzeci biszkopt to go kładziemy na wierzch lub tylko smarujemy dowolna polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.Schładzamy w lodówce.Smacznego!
