Wykonanie
W tym cieście każdy znajdzie coś dobrego dla siebie:
mak,
kokos, sernik. Ja uwielbiam to połączenie.
Biszkopt jest wyjątkowo pulchny, delikatny, a
jagody wzbogacają smak tego ciasta. Upieczony
biszkopt możemy przekroić na dwie lub trzy warstwy - tak jak lubicie.


Składniki:
Biszkopt:6
jajek1,5 szklanki
cukru1 czubata szklanka
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
octu1/3 szklanka
oleju0,5 szklanki
wiórków kokosowych0,5 szklanki
maku2 łyżki
kakaoSernik gotowany:1 kg
zmielonego sera35 dag
cukru pudru3
żółtka15 dag
margaryny0,5 szklanki
mleka2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejDodatkowo:
jagodypolewa czekoladowawiórki kokosoweBiszkopt:Oddzielamy
białka od
żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając
cukier. Do
żółtek dodajemy
proszek do pieczenia,
ocet i ucieramy. Do piany dodajemy masę z
żółtek. Dodajemy również przesianą
mąkę, a na końcu
olej. Dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Do pierwszej części dodajemy
wiórki kokosowe, do drugiej -
mak, a do trzeciej -
kakao. Do wysmarowanej tortownicy lub kwadratowej blaszki nakładamy łyżką ciasto na zmianę. Na koniec lekko mieszamy ciasto widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Ciasto pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu ciasto możemy przekroic na dwa lub trzy placki.Sernik gotowany:Ucieramy
margarynę,
cukier puder i
żółtka. Dodajemy
zmielony ser i nadal ucieramy. Masę gotujemy na małym ogniu. Kiedy zacznie wrzeć wlewamy
mleko wymieszane z
mąką ziemniaczaną i ponownie gotujemy.Na pierwszy
biszkopt wysypujemy
jagody i przykrywamy połową gorącej masy serowej. Na nią kładziemy drugi
biszkopt i pozostałą porcję masy serowej. Jeśli mamy trzeci
biszkopt to go kładziemy na wierzch lub tylko smarujemy dowolna
polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.Schładzamy w lodówce.Smacznego!

