Wykonanie
Witam. Zorientowałam się, że tak właściwie to dawno mnie tu nie było. Trochę zmian w życiu, natłok zajęć, spowodowały, że niestety musiałam na trochę zaniechać prowadzenia bloga. Nie oznacza to jednak, że w tym czasie, kiedy byłam tak zaabsorbowana różnymi nowymi i starymi sprawami, nie jadałam dobrze :) Tego sobie nie można odpuszczać, jeśli zależy nam na dobrym zdrowiu, samopoczuciu i wyglądzie. Z pewnością nie raz zdarzyły mi się pewne grzeszki, typu stołowanie się w rozmaitych restauracjach, co zresztą uwielbiam czy nawet zjedzenie kawałka ciasta podczas "pracowniczych imprez". Spokojnie, aż tak idealnie nie musi być, też nie jestem zwolenniczką popadania w przesadę. Ważne by większość tego co jemy obfitowało w cenne składniki, by jeść jak najwięcej
owoców, warzyw, zupełnie wyeliminować
biały cukier z diety, maksymalnie ograniczyć spożywanie węglowodanów i
mieć w domu zawsze pełnoziarniste
makarony,
mąkę,
oleje roślinne bogate w omega 3 (
olej rzepakowy,
oliwa z oliwek) itp.

Nieczęsto zdarza mi się
mieć ostatnio wolny dzień, a jeśli już mam to raczej przeznaczam go na nadrabianie różnych zaległości związanych z tzw. życiem domowym, ale też i przede wszystkim na odpoczynek. Dzisiaj akurat był taki dzień, na dodatek piękna pogoda, więc oprócz ćwiczeń (których regularność również w miarę staram się utrzymywać), przygotowałam sobie taki tam chłodniczek- na ochłodę rzecz jasna. Polecam go i Wam, wykonanie
banalne.Składniki (na 3 porcje):- duży kubek
kefiru,- 2 małe
kubki jogurtu naturalnego (jeden zwykły, jeden gęsty),- 2 długie
ogórki,- 6
rzodkiewek (jeśli są bardzo małe to można o kilka więcej),- 1 ząbek
czosnku,- 1/2 pęczka
koperku,- 1/2 pęczka
szczypiorku,- garść
orzechów włoskich,- 1 łyżka
oliwy z oliwek lub
oleju rzepakowego,-
sól,
pieprz.Przygotowanie:-
Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach,-
rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach,- posiekać
zieleninę i
orzechy włoskie,- dodać przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno posiekany
czosnek,- całość wymieszać z
jogurtem i
kefirem,- dodać
oliwę z oliwek/olej rzepakowy, przyprawić
solą i
pieprzem,- włożyć do lodówki, aby się porządnie schłodziło i aby "przegryzły się" składniki.Każdemu życzę takiej smacznej ochłody w upalne dni! : )