Wykonanie
Dziś na obiad polecam
schab z warzywami a do tego
ziemniaki w
szynce schwarzwaldzkiej - szybko i bez problemu, a do tego smacznie i pożywnie!Składniki :4 plastry
schabu wieprzowego2 małe
cukinie2
cebule czerwone1
cebula biała1
żółta papryka3-4
pomidory2 ząbki
czosnkuok 70-80g
masłakilka listków
bazyliiszczypta
cukrusól,
pieprzsłodka i
ostra paprykaoliwa do smażenia6
ziemniaków6 plastrów
szynki schwarzwaldzkiej6 plastrów
żółtego seramusztardaPlastry
schabu myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Doprawiamy
solą,
pieprzem oraz słodką i
ostrą papryką. Smażymy na rozgrzanej
oliwie z oliwek, na złoty kolor z każdej strony.
Mięso zdejmujemy z patelni.Na patelni smażymy wcześniej pokrojoną w dużą kostkę
paprykę doprawioną odrobiną
pieprzu i
soli. Usmażoną
paprykę zdejmujemy z patelni. Na patelni smażymy też pokrojoną w plastry
cukinię.Na tą samą patelnię wrzucamy
cebulę i
czosnek, a następnie pozbawione skórek i drobno pokrojone
pomidory, przyprawiamy
solą i
pieprzem. Gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu (aby
pomidory się nie przypaliły, możemy dodać odrobinę
wody), następnie dodajemy
masło i mieszamy sos do momentu, aż całe
masło się rozpuści.Dodajemy odrobinę
cukru, wcześniej przygotowane warzywa, plastry
schabu, odrobinę
oliwy z oliwek i całość chwilę dusimy (około 3 minut).
Ziemniaki w
szynce schwarzwaldzkiej
Ziemniaki dokładnie myjemy, ale nie obieramy. Wstawiamy do garnka z osoloną
wodą i gotujemy ok. 15 min. Po ostudzeniu
ziemniaki obieramy.
Szynkę szwarcwaldzką smarujemy
musztardą. Każdy
ziemniak należy przekroić na pół, w środku umieścić kawałek
żółtego sera i całość owinąć
szynką.
Ziemniaki układamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i pieczemy ok. 12-15 min.Całość dekorujemy listkami świeżej
bazylii, smacznego!:)
