Wykonanie
Rybę w
sosie słodko-kwaśnym przygotowałam już jakiś czas temu, ale zdjęcia gdzieś się zapodziały na moim komputerze i niedawno je znalazłam. Może nie są one najlepszej jakości, ale stwierdziłam, że podzielę się z
Wami taka propozycją podania
ryby. To danie jest dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Poniżej składniki jakie potrzebujemy na przygotowanie tego dania:Składniki :5 filetów z miruny1 duży słoik
papryki konserwowej1 duży słoik
ogórków konserwowych3
cebule500 ml
przecieru pomidorowegook. 150 ml
bulionu warzywnego1 słoiczek
koncentratu pomidorowegosok z połowy
cytrynyliść laurowy,
ziele angielskiesól,
pieprz,
cukierolej do smażeniaCiasto naleśnikowe:1,5 szklanki
mąki1 szklanka
mleka1-2
jajkapieprz cytrynowysólrozmarynNa początek przygotowujemy nasze ciasto naleśnikowe. Powinno ono być dosyć gęste. Filety z miruny oprószamy
solą,
pieprzem oraz skrapiamy
sokiem z cytryny. Kroimy je na mniejsze części, zatapiamy w cieście naleśnikowym i smażymy na głębokim
oleju.Przygotowujemy
sos słodko-kwaśny. Na głębokiej patelni należy zeszklić pokrojoną w kostkę
cebulę. Kiedy będzie gotowa dodajemy
bulion warzywny,
liść laurowy,
ziele angielskie, pokrojoną w kostkę
paprykę oraz
ogórki. Całość dusimy pod przykryciem. Po kilku minutach dodajemy przecier i
koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i szczyptą
cukru. Dusimy jeszcze kilka minut.W naczyniu na przemian układamy warstwy
ryby i
sosu słodko-kwaśnego.