Wykonanie
Ni Hao, moi Mili. Czasu jakoś coraz mniej wiec po chwilowym przestoju, przedstawiam zdrowe danie " Dziki Chińczyk". Pomysł na te potrawę powstał dzięki uprzejmości sklepu K**f***d. A dokładniej dzięki półce Kup Taniej :). Idę, patrzę, a tu właśnie z takiej półeczki patrzy na mnie taki tygrys z pudełka, podchodzę bliżej i już wiem. Dziś na obiad
RyżDo przygotowania owego dania potrzebujemy:
ryż parboiled z dzikim ok 100 g na osobę
marchewkę 4 sztuki
pietruszkę 2 sztuki
papryczkę pepperoni jedna w zupełności wystarczy
pieczarki 2 sztuki
cebulę bądź
szalotkęczosnekzieloną
pietruszkę - naćkalafiora kilka różyczekpolędwiczkę wieprzową
olej sezamowy łyżka góra dwie
oliwę 5 łyżek + 5 łyżek do woka
sólpieprzkurkumęsos sojowysezamI co dalej:Polędwiczkę oczyszczamy i kroimy w paseczki. Wrzucamy do miski wypełnionej
olejem sezamowym i 2 łyżkami
oliwy. Doprawiamy
solą,
pieprzem,
sosem sojowym.
Mięsko nam chwile się marynuje. W tym czasie kroimy warzywa w słupki.
Kalafiora rozdzielamy na małe różyczki. Zakładamy rękawiczki i obrabiamy
paprykę. Wycinamy wszystkie pestki i żyłki i kroimy w cienkie paseczki. Nie daj Bóg nie dotykamy
papryki gołymi rękoma. Może skończyć się to płaczem np po zatarciu oka, czy pieczeniem rąk, twarzy czy czegokolwiek później dotkniemy.
Paprykę,
czosnek i nać odkładamy na bok. Wstawiamy
ryż do osolonej wrzącej
wody i gotujemy do miękkości. W tym samym czasie rozgrzewamy woka wlewamy
oliwę i wrzucamy resztę warzyw. Chwilę przesmażamy po czym dodajemy pół szklanki
wody i dusimy warzywa. Dobrze jak zostaną chrupiące.
Ryż dochodzi, warzywa prawie miękkie, czas na
mięso. Na patelni z niewielką ilością
oleju przesmażamy nasze
polędwiczki.Gdy będą gotowe do warzyw dorzucamy
paprykę, przeciśnięty
czosnek i posiekaną
natkę i
kurkumę. Na koniec danie można posypać
sezamem. Wykładamy na talerz i delektujemy się.Smacznego....