Pojawienie się nas straganach kop pełnych kolorowej papryki to dla mnie znak, że czas na przepyszną, bardzo paprykową zupę gulaszową. Wybieram te papryki i kolekcjonuję ich kolory i nie mogą się powstrzymać przed podjadaniem przy krojeniu.Składniki:500 g mięsa gulaszowego wołowego1 łyżka mąki żytniej2 łyżki smalcu4 pomidory lima1 kg kolorowej papryki (biała się nie nadaje ma gorzkawy posmak)4-5 średnich ziemniaków2 litry bulionu2 duże cebule2 marchewki1 pietruszka1/4 dużego selera2 łyżki słodkiej papryki w proszku1 czuszka2 liście laurowe4 ziarenka ziela angielskiegoPrzepis:- Mięso kroimy w kostkę , oprószamy mąką i solą.- Cebulę, seler, pietruszkę i marchewkę kroimy w kostkę, podobnie postępujemy z papryką.- Pomidory obieramy ze skórki.- Na rozgrzaną łyżkę smalcu wkładamy mięso i przesmażamy. Następnie dodajemy warzywa. Całość delikatnie szklimy. Dodajemy pomidory.- Na drugiej patelni rozpuszczamy paprykę w smalcu, chwilkę przesmażamy i dodajemy do warzyw i mięsa.- Do warzyw i mięsa wlewamy bulion. Dokładamy liść laurowy i ziele angielskie oraz czuszkę. Zmniejszamy ogień i pozostawiamy na 2 godziny. Po tym czasie do zupy wrzucamy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości.Smacznego :)