ßßß Cookit - przepis na Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

nazwa

Wykonanie

Pojawienie się nas straganach kop pełnych kolorowej papryki to dla mnie znak, że czas na przepyszną, bardzo paprykową zupę gulaszową. Wybieram te papryki i kolekcjonuję ich kolory i nie mogą się powstrzymać przed podjadaniem przy krojeniu.
Składniki:
500 g mięsa gulaszowego wołowego
1 łyżka mąki żytniej
2 łyżki smalcu
4 pomidory lima
1 kg kolorowej papryki (biała się nie nadaje ma gorzkawy posmak)
4-5 średnich ziemniaków
2 litry bulionu
2 duże cebule
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 dużego selera
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
1 czuszka
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
Przepis:
- Mięso kroimy w kostkę , oprószamy mąką i solą.
- Cebulę, seler, pietruszkę i marchewkę kroimy w kostkę, podobnie postępujemy z papryką.
- Pomidory obieramy ze skórki.
- Na rozgrzaną łyżkę smalcu wkładamy mięso i przesmażamy. Następnie dodajemy warzywa. Całość delikatnie szklimy. Dodajemy pomidory.
- Na drugiej patelni rozpuszczamy paprykę w smalcu, chwilkę przesmażamy i dodajemy do warzyw i mięsa.
- Do warzyw i mięsa wlewamy bulion. Dokładamy liść laurowy i ziele angielskie oraz czuszkę. Zmniejszamy ogień i pozostawiamy na 2 godziny. Po tym czasie do zupy wrzucamy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości.
Smacznego :)
Źródło:http://pod-zielonym-niebem.blogspot.com/2015/09/zupa-gulaszowa.html