ßßß Cookit - przepis na Bulion

Bulion

nazwa

Wykonanie

Często w moich przepisach pojawia się bulion.Zrobienie go jest proste i nie wymaga wiele czasu. Można przygotować go więcej i nadmiar zamrozić. Ja podaje przepis na bazie udka kurczaka, ale równie dobrze można go przygotować z porcji rosołowej, skrzydła indyka lub dowolnego innego mięsa.
Składniki:
udko kurczaka
1 marchew
1 pietruszka
1 mały seler
1 cebula
liść laurowy
2 owoce ziela angielskiego
sól
pieprz
Wykonanie:
Udko umyć, włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz, zagotować.
Cebulę obrać z zewnętrznej warstwy, przekroić na pół i przypiec na blaszce.
Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę i warzywa dodać do gotującego się mięsa.
Bulion gotować przykryty pokrywką przez co najmniej 30 minut aż mięso i warzywa będą miękkie. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Gotowy bulion odcedzić od mięsa i warzyw.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2014/12/bulion.html