ßßß
Składniki:500 g mąki pszennej200 g masła100 g cukru1 jajko1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka kwaśnej śmietany bądź gęstego jogurtu2 opakowania budyniu waniliowego1 litr mleka600 g kwaśnych jabłek2 łyżki bułki tartej lub kaszki mannyPrzepis:- Do miski wsypujemy mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę mocno schłodzone masło, wbijamy 1 jajko oraz dokładamy śmietanę. Wyrabiamy ciasto. Wkładamy je do lodówki lub zamrażalki na pół godziny.- Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Dosypujemy do nich kaszki manny lub bułki tartej i dokładnie mieszamy.- Budynie przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniach. Pozostawiamy do wystygnięcia.- Blaszkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszką manną lub bułką tartą. Ciasto dzielimy na pół.Pierwszą połowę rozkładamy na spodzie blaszki, starając się, aby było w miarę równe. Na cieście układamy jabłka i również je równamy. Następnie wykładamy przestudzony budyń. Na wierzchu rozkładamy kawałki pozostałego ciasta, tak, aby przykryły budyń i stworzyły nierówną powierzchnię.- Ciasto wkładamy do rozgrzanego do 180 C i pieczemy przez 40 minut. Studzimy i wkładamy do lodówki na całą noc.Smacznego :)