ßßß
Jajajagła czy jagłajaja i tak i tak brzmi okropnie, ale bazowy przepis to jajaryż. A że ryż już trochę nam bokiem wychodzi zamieniłam go na kaszę. Przepis idealny dla mam, które muszą przygotować posiłki dzień wcześniej. U nas to był początek dnia, ale nie mam nic przeciwko, jeśli nasze śniadanie będzie Waszym obiadem ;)Składniki na 4 filiżanki:pół szklanki kaszy jaglanej1 szklanka wody1 mała, młoda cebulka4 plastry grillowanej cukiniioliwa z pomidorów2 suszone pomidory, w kostkę2 plastry szynki parmeńskiej (lub innej, długo dojrzewającej)2 jajka, zerówki1 łyżka posiekanej natkiwędzona paprykałyżka sosu sojowego TamariWieczorem.Cebulkę zeszklić na łyżce oliwy. Cukinię posmarować oliwą z pomidorów i grillować, aż zaczną pojawiać się paski. Do cebulki dodać pokrojoną szynkę, pomidory i pokrojona w kostkę, grillowana cukinię. Przykryć i odstawić. Kaszę uprażyć w rondlu, aż zacznie pachnieć. Zalać wodą i gotować do czasu, kiedy wchłonie cały płyn. Przykryć i odstawić. Zimną rozpulchnić i dodać natkę (powinna być sypka).
Rano.Podgrzać warzywa, dodać kaszę i smażyć, aż zacznie przywierać. Jajka wymieszać z wędzoną papryką i wlać na patelnię. Smażyć do ścięcia się jaj, doprawić sosem sojowym. Podać w filiżankach, posypane natką.