Wreszcie nadszedł moment na regenerację sił wykorzystanych na pisanie pracy magisterskiej, sesję i całą otoczkę związaną z zakończeniem studiów.Mam nareszcie czas, aby robić to co kocham.Dziś prezentuję karkówkę w bardzo ciekawej, aromatycznej odsłonie.Składniki: (2 osoby)- 2 plastry karkówki ( grubość ok 1 cm.)- 1 duża cebula- 1 średnia czerwona papryka- 3 ząbki czosnku- 1 łyżka musztardy- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki- 1 łyżeczka mielonej kolędry- 1/2 łyżeczki bazylii- 1/2 łyżeczki tymianku- pieprz i sól do smaku- olej rzepakowyWykonanie:Karkówkę pokroić w cienkie paski, dodać przyprawy, posiekany czosnek oraz musztardę i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 min. W tym czasie pokroić cebulę w piórka, a paprykę w kostkę.Zamarynowane mięso smażyć na rozgrzanym oleju ok. 10 min. Dodać cebulę i paprykę - smażyć kolejne 5-10 min. Następnie całość podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie. Na koniec doprawić solą i pieprzem.Podawać z ziemniakami lub ryżem oraz sałatą.Gotowe. Smacznego.