Wykonanie
Dzisiaj pierwszy raz zrobiłam kluski śląskie, które w rodzinnym domu nazywane są stomilkami - od nazwy producenta opon samochodowych, wszak ich kształt przypomina nieco oponę.Nakład pracy jest niewielki, a i koszty małe. Obiad syty, ale nie ciężki. Na pewno jeszcze nie raz zagoszczą na moim
stole...Składniki:Kluski:- 1 kg
ziemniaków-
mąka ziemniaczana- 1 łyżka
mąki pszennej typ 450- 1
jajkoSos: (ilość wystarczająca na 5 porcji)- 2 plastry
mięsa od
szynki (ok. 1,5cm grubości)- 1 mała
marchew- 1 mała
pietruszka- 1/4 średniego
selera- 1 średnia
cebula- 1,5 litra
bulionu drobiowego ( u mnie z kostki)- 4
suszone grzyby leśne- 2 łyżki
mąki + 1 łyżeczka- 2 łyżki
śmietany- 2 łyżeczki słodkiej mielonej
papryki-
sól,
pieprz do smaku-
olej rzepakowy do smażeniaWykonanie:Sos:
Bulion doprowadzić do wrzenia.
Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę (ok. 1x1cm), dodać
paprykę i wymieszać. Podsmażyć na rozgrzanym
oleju, przełożyć do
bulionu.
Cebulę,
marchew,
pietruszkę i
seler obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na lekko złoty kolor, dodać do
mięsa. Do garnka dołożyć połamane
grzyby. Gotować na wolnym ogniu ok. 1,5h - aż
mięso będzie miękkie.Na czystej patelni zrobić zasmażkę - rozgrzać
olej, wsypać dwie łyżki
mąki i smażyć do momentu, aż
mąka lekko zbrązowieje. Przełożyć do miseczki i zalać niewielką ilością zimnej
wody. Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek, wlać do garnka.W miseczce wymieszać
śmietanę z 2 łyżkami sosu oraz 1 łyżeczką
maki. Połączyć z pozostałym sosem. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Gotować ok. 5 min.Kluski śląskie:
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w ćwiartki. Gotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i dokładnie pognieść. Odstawić do ostygnięcia. Następnie dwukrotnie przepuścić przez praskę do
ziemniaków. Całość przełożyć do miski, dokładnie ubić i podzielić na 4 części. Jedną z nich wyjąć i ułożyć na pozostałych ziemniakach. Powstałą dziurę wypełnić
mąką ziemniaczaną (tak, aby jej warstwa była równa
ziemniakom) i dosypać jedną łyżkę
mąki pszennej. Wbić
jajko, dokładnie zagnieść ciasto. Następnie uformować z niego wałek i pokroić na równe części. Z każdej formować kulkę, lekko spłaszczyć i zrobić palcem dołek po środku. Kluski włożyć do wrzącej osolonej
wody. Gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.Ugotowane kluski śląskie ułożyć na talerzu i polać sosem.Gotowe. Smacznego.