Wykonanie
Dania kuchni włoskiej należą do z moich ulubionych, a w szczególności
makarony. Mogłabym je jeść codziennie.Dzisiaj spaghetti bolognese.Długo szukałam przepisu, który trafiłby w moje gusta, ale zawsze to nie było to.Metodą prób i błędów udało mi się tak zestawić składniki, że w końcu efekt zadowala moje podniebienie.

składniki:
makaron spaghettiwołowe mięso mielone ok 250-300 gmała
marchewkawałeczek
seleraśrednia
cebula3 ząbki
czosnkuboczek ok 70-80 g
pomidory w puszce, krojone - duże
keczupolejprzyprawy:
sól,
pieprz,
oregano,
bazylia,
tymianekłyżeczka
cukru- na jedną dużą puszkę
pomidorów
Cebulę,
czosnek i
boczek kroimy w kostkę.
Boczek podsmażamy na małej ilości
oleju, dodajemy
cebulę i
czosnek, czekamy aż się zeszkli.Dodajemy
mięso mielone oraz starte na dużych oczkach
marchew i
seler.Gdy
mięso zmieni kolor dodajemy
pomidory, ok łyżkę
keczupu,
cukier oraz pozostałe
przyprawy (do smaku).Całość dusimy ok 10 min.
Makaron gotujemy tak jak jest podane na opakowaniu.Podajemy w sposób taki jak na zdjęciach lub dokładamy
makaron do sosu, wszystko mieszamy, posypujemy startym
parmezanem lub
serem żółtym.