Wykonanie
Postanowiłem zrobić zestawienie przepisów wielkanocnych. Ponieważ na blogu nie mam ich zbyt wiele, doszedłem do wniosku, że dobrym pomysłem będzie wykorzystanie nie tylko moich przepisów. W blogosferze można znaleźć naprawdę ciekawe rzeczy. Uprzedzając pytanie o prawa autorskie - wszystkich zainteresowanych zapytałem o pozwolenie na umieszczenie zdjęcia z
linkiem w moim zestawieniu. Z zadowoleniem muszę stwierdzić, że żaden z zapytanych blogerów mi nie odmówił. Wszyscy bardzo chętnie udostępnili swoje zdjęcia i przepisy.Kryteria wyboru były różne. Zaczynając od "ale super fotka/pomysł", poprzez "na tym blogu są fajne zdjęcia/przepisy/podoba mi się styl, ciekawe co proponuje na Wielkanoc", a kończąc na "co by tu jeszcze wrzucić". Oczywiście w zestawieniu nie mogło zabraknąć moich przepisów - przecież wiadomo, że są super i podoba mi się styl pisania ;-)Wszystkie zdjęcia są podlinkowane do przepisów na blogach autorów - wystarczy kliknąć.

Święconka w takim koszyczku doskonale będzie się prezentowała na świątecznym
stole. "Na miotle" znajdziecie dokładną instrukcję JTZ ze zdjęciami.

Na przystawkę proponuję
marchewki - są urzekające. Ten przepis też pochodzi z bloga "Na miotle" i zwrócił moją uwagę już w zeszłym roku.

Wojciech na blogu "Gotuj z Wojciechem" pisze: "im więcej potraw z jaj na
stole w Wielkanoc, tym więcej pomyślności zaznamy w życiu". Zaczynamy więc od
jajek faszerowanych wędzonym
pstrągiem.

"W koperkowej kuchni" znalazłem
jajka z
łososiem faszerowane
kaparami. Brzmi ciekawie.

Nigdy jeszcze nie jadłem marynowanych
jajek - trzeba będzie zaryzykować :-) Przepis z bloga "Dosi smakołyki"

Takie marynowane
jajka można też pokolorować i podać np. tak jak proponuje "karmelowy.pl" - nadziewane
sałatką z
łososia.

Bardzo spodobały mi się te muchomorki. Mała rzecz, a cieszy :-) Przepis znaleziony w "Dusiowej kuchni".

Jeszcze taka
sałatka z
bobu i
jajek. "Misz masz kulinarny" przeprasza za to zdjęcie, ale mi się podoba :-)

Lojalnie ostrzegam: ten przepis jest po francusku. Tym razem zaczęło się od "na tym blogu są fajne zdjęcia", jednak bariera językowa nie pozwalała mi na samodzielne wyszukiwanie. Zapytałem Jennę o przepisy wielkanocne i ku mojemu zaskoczeniu następnego dnia na blogu pojawiły się
jajka faszerowane:-) W kwestii tłumaczenia proponuję zgłosić się bezpośrednio do autorki. Może zacznie publikować wpisy dwujęzyczne.

Teraz coś, czego jeszcze nie próbowałem, a nawet nigdy wcześniej o nim nie słyszałem: murzin. Danie to pochodzi ze Śląska. Tym razem kryterium wyboru było: "a co to takiego?" Murzina znalazłem u "Smacznej Pyzy".

Na Podlasiu występuje podobna potrawa ale z innym farszem - kulebiak.

W zeszłym roku zrobiłem na Święta taki kolorowy pasztet. W smaku nie różni się bardzo od zwykłego pasztetu, a wygląda o wiele ciekawiej.

Gdyby ktoś miał jeszcze niedosyt
jajek, Olga Smile proponuje taki pasztet.

Na
stole nie może zabraknąć galarety. Proponuję dwie wersje: "zimne nóżki" z bloga "Domi w kuchni"....

... lub galareta z
kurczaka - znaleziona "W koperkowej kuchni".

Na dokładkę gotowany
schab. Tak wiem, gotowanie w woreczku to złooo ;-)

Rzutem na taśmę do zestawienia dodaję jeszcze
schab z pończochy, nadesłany prosto z "Kuchni na wzgórzu".

Jeszcze wielkanocny klasyk - klops z
jajkiem.

Jeśli ktoś nie chce gotować w woreczku, zawsze można spróbować takiego sposobu.
Gotowana szynka po staropolsku prezentuje się całkiem nieźle.
Szynka pochodzi z bloga "Healthy Craving"
Szynkę można też upiec. Najwyższa
pora na
szynkę pieczoną z bloga "
Pora coś zjeść".

Jak wiadomo Wielkanoc nie kończy się na śniadaniu. Trzeba w końcu zjeść coś konkretnego. Może żurek w chlebie?Tutaj muszę przyznać, ze szukanie trochę mi zajęło. Kryterium wyboru określiłbym jako "ktoś musi
mieć fajne zdjęcie i przepis na żurek w
chlebie". Przepis znalazłem w "Krainie rozkoszy podniebienia".

Bernadetta z bloga "Prawo do gotowania z pasją" na wielkanocny obiad proponuje taką zapiekaną
kiełbasę.

Od siebie dodałbym jeszcze takie roladki z
indyka gotowane na parze.

Kawałek soczystej
karkówki od Olgi Smile i można już myśleć o deserze.

Na trawienie przyda się kieliszeczek smorodinówki. Tylko uwaga!
Pije się ją jak kompocik, a moc ma.

Czas na deser. Proponuję
jajko na miękko z bloga "Na miotle". Prawda, że śliczne?

Tu jeszcze zrobione w innej technologii. Równie piękne. Te są z "Dusiowej kuchni".

Można też zaserwować gościom takie
jajka. Roboty z tym sporo, ale efekt zaskoczenia - bezcenny. Przepis znalazłem na blogu "Gotowanie cieszy".

W zestawieniu nie mogło zabraknąć tych kurczaczków, które powstały w "Ciasteczkolandii".

Jeszcze raz
marchewki, tym razem na słodko. Znalezione na blogu "Przepisy Aleksandry".

Co to za Wielkanoc bez mazurka. Tutaj przepis od prawdziwej mistrzyni, finalistki Polskiego Turnieju Wypieków, która prowadzi blog "Abc mojej kuchni" :-)

"W koperkowej kuchni" znalazłem najszybszy mazurek świata, dekorowany wspólnie prze Ewę i Małą "I".

Ten mazurek z bloga "Śladami Słodkiej Babeczki" zaginął w akcji i dodaję go już po publikacji. Kto przegapił niech żałuje.

Był mazurek,
pora więc na paschę. Tak to znowu blog "
Pora coś zjeść".

Z tego samego bloga pochodzi ten wielkanocny baranek.

Na świątecznym
stole powinien znaleźć się też keks. Na blogu "Gotowanie cieszy" jest nawet film wideo JTZ. Wydaje mi się jednak, że to nie
Kasia w nim występuje ;-)

Czas na babeczki :-) Marmurkowa babka z "Dusiowej kuchni" wygląda zachęcająco.

O wyborze tej babki zadecydowały
jagody. Uwielbiam
jagody! Za przepis dziękujemy "Chochlikom kuchennym".

"W koperkowej kuchni" znalazłem jeszcze babkę
cytrynową.

Na koniec jeszcze pyszna babka czekoladowa z kawałkami
czekolady z bloga "Śladami Słodkiej Babeczki", która razem z wielowarstwowym mazurkiem gdzieś się wcześniej zapodziała ;-)Całkiem sporo tego wyszło. Mam nadzieję, że się podobało. Na pewno pominąłem wiele ciekawych przepisów, może w przyszłym roku zrobię kolejne zestawienie :-)Dziękuję bardzo wszystkim blogerom za udostępnienie zdjęć.Wesołych Świąt!!!