Wykonanie
Nie lubię marnować jedzenia co zresztą nie jeden raz podkreślałam . Z tego też powodu przedstawiam Wam przepis na
sałatkę z
granatem, w której wykorzystuję resztko klopsa Nigelli . Przepis na klops znajdziecie tutaj . Mam taką manierę już, że zawsze przed świętami samymi kupuję mix
sałat i jakieś
owoce bo z nich zawsze jakąś resztkową
sałatkę da się wykombinować.
Zioła też hoduje sama na parapecie i w ogródku ale jeśli nie posiadacie swoich świeżych
ziół zajrzyjcie do apteczki- tam
herbatkę miętową posiada prawie każdy:)- 1 mix
sałat- 1 mała
marchewka- resztka
mięsa z poprzedniego dnia ( obojętnie czy to klops , czy to
schab czy
szynka a może
kurczak)- 1
jajko na twardo- 1
owoc granatu ( w zastępstwie możecie dać 100g
suszonej żurawiny)- kilka posiekanych drobno listków
mięty ( możecie dać w zastępstwie i torebkę suszonej)Mix wrzucamy do miski.
Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Mięso kroimy dowolnie, w małe lub większe kawałki - to samo robimy z
jajkiem. Na wierzch dajemy małe cząstki
granatu lub
żurawiny i posypujemy wszystko drobno posiekanymi listkami
mięty. Jemy z sosem lub bez- jak Wam tylko przyjdzie ochota>