Wykonanie
W szkole, w której uczą się moje małe szkodniki, był organizowany festyn pod nazwą "Zdrowo Żyj!" Oprócz występów, zawodów
sportowych, biegu rodzinnego i innych atrakcji, pod koniec była zorganizowana degustacja. Rodzice
mieli przynieść swoje zdrowe wynalazki do spróbowania. Postanowiliśmy przygotować trzy potrawy. Zrobiłem wegetariański pasztet z
soczewicy ze
szpinakiem i
masło czekoladowe, a Misia upiekła
ciasteczka owsiane (przepis wrzucę niedługo). Muszę się przyznać, że chciałem zrobić taki trójkolorowy pasztet z
soczewicy, ale wyszedł mi dwukolorowy :o)

Składniki:szklanka
soczewicy zielonejszklanka
soczewicy czerwonej4 duże
marchewkiopakowanie
mrożonego szpinaku (450 gram)1 duży
burak1 szklanka
kaszy manny½ szklanki
oleju4
jajkaprzyprawy:
sól,
pieprz,
bazylia,
curry,
pieprz ziołowy,
gałka muszkatołowa,
chili,
cukierSoczewicę,
marchew,
buraka i
szpinak trzeba ugotować (oddzielnie). Później trzeba je zmielić maszynką z drobnym sitkiem (też oddzielnie). Do zmielonej
soczewicy dodałem
jajka,
olej,
kaszę mannę i
przyprawy, podzieliłem masę na dwie części, do jednej dodałem
szpinak, a do drugiej zmieloną
marchew z
burakiem. Masę ułożyłem warstwami w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (
szpinak na górze) i piekłem przez około godzinę w temperaturze 180 °, aż pasztet się zarumienił.