ßßß
SKŁADNIKI:- 40 dag mięsa mielonego (mieszane)- 3 łyżki kaszy manny- jajko- świeża bazylia oraz cząber (garść liści)- sól oraz świeżo mielony pieprz- olej do smażenia- 40 dag pomidorków koktajlowych- 3 łyżki koncentratu pomidorowego- 20 dag pieczarek- 15 dag baby szpinaku- przyprawy do smaku: sól, pieprz, cukier, chilliPRZYGOTOWANIE:Mięso przekładamy do miski, dodajemy kaszę mannę, jajko, posiekane zioła oraz przyprawy do smaku. Masę dobrze mieszamy i odkładamy na pół godziny. Teraz formujemy niewielkie kulki, które obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Po usmażeniu pulpetów odlewamy tłuszcz z patelni. Do kulek dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidorki, plasterki pieczarek i posiekany szpinak. Gdy warzywa puszczą wodę dodajemy koncentrat pomidorowy i dobrze mieszamy. Jeśli płynu jest niewiele można dolać kilka łyżek wody. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem, lekko cukrem i chilli. pulpety dusimy w sosie ok 10 min. Podajemy gorące z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Smacznego!