Wykonanie
Tradycyjne pulpety? Super! Ale dlaczego by ich nie zmodyfikować tak, by z dobrze znanego nam dania wyczarować coś zupełnie innego? Dodatek
bazylii oraz cząbru wspaniale podkręca smak
mięsa, a dodatek
pieczarek oraz
szpinaku do sosu sprawia, że danie zyskuje na smaku. Zapraszam!

SKŁADNIKI:- 40 dag
mięsa mielonego (mieszane)- 3 łyżki
kaszy manny-
jajko- świeża
bazylia oraz cząber (garść liści)-
sól oraz świeżo mielony
pieprz-
olej do smażenia- 40 dag
pomidorków koktajlowych- 3 łyżki
koncentratu pomidorowego- 20 dag
pieczarek- 15 dag baby
szpinaku-
przyprawy do smaku:
sól,
pieprz,
cukier,
chilliPRZYGOTOWANIE:
Mięso przekładamy do miski, dodajemy
kaszę mannę,
jajko, posiekane
zioła oraz
przyprawy do smaku. Masę dobrze mieszamy i odkładamy na pół godziny. Teraz formujemy niewielkie kulki, które obsmażamy na rozgrzanym
oleju z każdej strony. Po usmażeniu pulpetów odlewamy tłuszcz z patelni. Do kulek dodajemy pokrojone na ćwiartki
pomidorki, plasterki
pieczarek i posiekany
szpinak. Gdy warzywa puszczą
wodę dodajemy
koncentrat pomidorowy i dobrze mieszamy. Jeśli płynu jest niewiele można dolać kilka łyżek
wody. Sos doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem, lekko
cukrem i
chilli. pulpety dusimy w sosie ok 10 min. Podajemy gorące z
ryżem,
makaronem lub
ziemniakami. Smacznego!