Wykonanie
Witam!Muszę przyznać, że troszkę zaniedbałam gotowanie i przede wszystkim bloga. Co studia potrafią z człowiekiem zrobić, to jest straszne. Ale to nic w końcu mam trochę, tak jakby, wolnego czasu, ale praca nie pochłania tyle czasu co studia+praca, ale koniec o mnie!To już 50 post więc idealny na mój wielki powrót. :DDziś na talerzu, w ten niemiłosiernie upalny dzień, wylądowała
ryba! Uwielbiam
ryby pod każdą postacią. I to nie chodzi tylko o jej walory odżywcze, bo o tym nawet nie muszę chyba mówić. W rybie rozchodzi się szczególnie o jej smak! Przyznam się bez bicia, że jako dziecko nienawidziłam ryb...w ogóle mało co lubiłam, ale ryb nie znosiłam szczególnie! Aż tu nagle zaczęłam szukać innych sposobów na
rybę (tej smażonej nie lubię do tej
pory! Bleh) i okazało się, że
ryba nie musi być nudna! Wystarczy tylko połączyć ją z ulubionymi dodatkami i mamy obiad idealny!
Rybka pod
szpinakiem i
serem fetą! (porcja dla 2 osób)dwa średniej wielkości
filety z rybki (u mnie jak zwykle
mintaj)
szpinak może być świeży może być mrożony ( ja użyłam
szpinaku mrożonego- 6 kulek)2 ząbki
czosnkupół opakowania
sera typu
fetasól,
pieprz,
przyprawa do ryby, suszony
tymianeksok z cytryny do skropienia
rybkioliwa z oliwekFilety rozmrozić i osuszyć papierowymi ręcznikami. Nagrzać piekarnik do 200st. (góra dół). Posypać
przyprawą do ryby, suszonym
tymiankiem i delikatnie wetrzeć
przyprawy. Skropić
sokiem z cytryny i odstawić, aż
ryba najdzie
przyprawami. W tym czasie można zająć się
szpinakiem. Rozmrozić go na patelni na niewielkiej ilości
masła, po odparowaniu całej
wody dodać
czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawić
solą i
pieprzem.
Ser pokroić w kostkę.Osuszoną
rybę ułożyć na blaszce, nałożyć na nią
szpinak i
ser. Włożyć do piekarnika na ok 10 min. Po 10 min. skropić lekko
rybę oliwą z oliwek i zostawić ją jeszcze w piekarniku na ok 5min.Ja osobiście podałam
rybę z ugotowanymi i lekko podsmażonymi z
tymiankiem ziemniakami młodymi posypanymi świeżym
koperkiem i
sałatką z
fetą,
pomidorkami cherry,
oliwą z oliwek, świeżą
bazylią i mixem
sałat.Smacznego!