Wykonanie
Miałam ostatnio niesamowitą przyjemność gotować dla moich przyjaciół. Zupełnie spontanicznie, bez specjalnych
planów choć ze smakiem na
kurki :)Gotowanie dla przyjaciół jest chyba najprzyjemniejsze, bo nawet jak coś nie wyjdzie tak jak bym chciała, zawsze zjedzą i pochwalą. A jak nie posmakuje to bardzo delikatnie dadzą znać, ale tak że nie będzie mi przykro. Tym razem były same pochwały i zachwyty :) To chyba
daje mi najwięcej inspiracji - dlatego zamierzam częściej niedzielę spędzać w gronie przyjaciół wspólnie coś pichcąc,
potem sącząc szprycerki i jeszcze korzystać ze słońca na moim "eko" balkonie.
Oto co powstało (porcja dla 4 osób):1.
Kurki w
śmietanie200g i więcej
kurek1 duża
cebulaśmietana kwaśna ok 100g
śmietana 30% 100ml
sól i
pieprz do smaku
Cebulę kroimy w kostkę i na
oliwie lub
maśle podsmażamy. Delikatnie prószymy
solą, wtedy
cebula puszcza sok i się nie przypala. Do podsmażonej lekko
cebulki wrzucamy
kurki i smażymy tak długo aż wyparuje
woda i będą zaczynały brązowieć. Wlewamy
śmietanę 30%, mieszamy. Po chwili dodajemy kwaśnej
śmietany i
pieprz. Dusimy oko 20 minut.2.
Ziemniaki zapiekane w
czosnku5 dużych
ziemniaków (w
sumie ok 1 - 1,5 kg)5 ząbków
czosnkuoliwa - ok 5 łyżek
przyprawa do dań z
ziemniaków (gotowa np. kamis lub prymat)
Ziemniaki obieramy i gotujemy na średnio miękkie. Odcedzamy i po wystygnięciu kroimy na grube plastry.
Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę.
Oliwę,
przyprawę do ziemniaków i
czosnek mieszamy ze sobą.
Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym bądź na blaszce i mieszamy z
oliwą z
przyprawami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 40 minut (bądź do miękkości
ziemniaków - co zależy od ich gatunku) raz na jakiś czas je mieszając by zarumieniły się z każdej strony.3.
Sałatka z
bobu i
fasolki szparagowej150 g
bobu150 g
żółtej fasolki szparagowej2 ząbki
czosnku1/2 małej
szalotkisok z 1/2
cytrynyliście świeżej
bazylii, około 5-6
oliwasól,
pieprz do smaku
Bób gotujemy i gotowy i ostudzony obieramy ze skórki.
Fasolkę gotujemy i kroimy każdą na trzy części.
Czosnek obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki,
szalotkę na cienkie piórka.
Bazylię kroimy na cienkie paseczki. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy
oliwę,
sok z cytryny i
przyprawy.Inspirację do tej sałatki znalazłam na http://jedzeniadorzeczy.pl/salatka-z-nowalijek/SMACZNEGO!