ßßß Cookit - przepis na Tort Panny Młodej

Tort Panny Młodej

nazwa

Wykonanie

Przepis na tort znalazłam w styczniowym wydaniu gazety "Smacznego !" z 1998 roku i postanowiłam go dopiero teraz wypróbować. Torcik wygląda ślicznie jak dla mnie, te jego równiutkie krążki przełożone czekoladą i masą śmietanową po prostu cudo dla oka i podniebienia. Ciasto bardzo delikatne i wbrew pozorom bardzo mało słodkie.
Składniki na ciasto:
skórka starta z jednej cytryny
3/4 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
3 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę:
3 pojemniki śmietany kremówki (60 ml) u mnie 60%
1/4 szklanki cukru
1 cytryna
4 pomarańcze
4 łyżki żelatyny
2 tabliczki czekolady deserowej
1 łyżka masła
1 opakowanie płatków migdałowych
Margarynę ucieramy na puszystą masę.
Margaryna...........................................................................
Powoli ciągle ucierając dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajka i skórkę z cytryny.
Z cukrem, cukrem waniliowym, jajkiem i skórką cytryny...................................
Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Mąki i proszek do pieczenia...............................................................
Następnie przesiewamy mąki do ciasta.
Masa i przesiane mąki..........................................................
Wszystko dokładnie ze sobą łączymy.
Ciasto.............................................................................................
Ciasto dzielimy na 4 porcje. Każdą porcję kolejno rozsmarowujemy w wysmarowanej margaryną małej tortownicy.
Ciasto w tortownicy...........................................................
Ciasta pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175'C przez około 15 minut. Krążki po upieczeniu powinny mieć złoto-brązowy kolor.
Z cytryny i pomarańczy wyciskamy sok.
Sok z pomarańczy i cytryny........................................
Do soku dodajemy cukier i żelatynę, a następnie doprowadzamy sok do wrzenia cały czas mieszając, sok odstawiamy do ostygnięcia.
Sok, cukier i żelatyna....................................................................
Czekoladę łamiemy na kawałeczki i roztapiamy ją w metalowej miseczce w kąpieli wodnej.
Czekolada.......................................................................
Gorącą czekoladę mieszamy z margaryną.
Czekolada z margaryną...............................................................
Jeszcze ciepłą czekoladą smarujemy wszystkie krążki ciasta.
Krążki z czekoladą..............................................................................
Posmarowane czekoladą.......................................................
Śmietanę ubijamy. 1/3 ubitej śmietany odkładamy. Do reszty dodajemy tężejącą galaretkę pomarańczową i dokładnie mieszamy.
Bita śmietana i galaretka........................................................
Masą śmietanową przekładamy krążki tortu oraz smarujemy nią boki i wierzch tortu.
Masa śmietanowa na krążkach................................
Cały tort obsmarowany masą ........................................................
Cały tort obsypujemy płatkami migdałowymi. Resztą bitej śmietany dekorujemy tort. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki Smacznego !!!
Tort Panny Młodej..................................................................
Widok z góry...........................................................
Podczas krojenia.......................................................
Maleńki kawałeczek dla was.......................................................
I jeszcze jeden dla mnie......................................................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2012/02/Tort-Panny-Mlodej.html