Wykonanie

Przepis na tort znalazłam w styczniowym wydaniu gazety "Smacznego !" z 1998 roku i postanowiłam go dopiero teraz wypróbować. Torcik wygląda ślicznie jak dla mnie, te jego równiutkie krążki przełożone
czekoladą i masą
śmietanową po prostu cudo dla oka i podniebienia. Ciasto bardzo delikatne i wbrew pozorom bardzo mało słodkie.Składniki na ciasto:skórka starta z jednej
cytryny3/4 kostki
margaryny3/4 szklanki
cukru1 szklanka
mąki3
jajka1 opakowanie
cukru waniliowego3 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSkładniki na masę:3 pojemniki
śmietany kremówki (60 ml) u mnie 60%1/4 szklanki
cukru1
cytryna4
pomarańcze4 łyżki
żelatyny2 tabliczki
czekolady deserowej1 łyżka
masła1 opakowanie
płatków migdałowychMargarynę ucieramy na puszystą masę.
Margaryna...........................................................................Powoli ciągle ucierając dodajemy
cukier,
cukier waniliowy,
jajka i
skórkę z cytryny.

Z
cukrem,
cukrem waniliowym,
jajkiem i
skórką cytryny...................................
Mąkę pszenną łączymy z
mąką ziemniaczaną i
proszkiem do pieczenia.
Mąki i
proszek do pieczenia...............................................................Następnie przesiewamy
mąki do ciasta.

Masa i przesiane
mąki..........................................................Wszystko dokładnie ze sobą łączymy.

Ciasto.............................................................................................Ciasto dzielimy na 4 porcje. Każdą porcję kolejno rozsmarowujemy w wysmarowanej
margaryną małej tortownicy.

Ciasto w tortownicy...........................................................Ciasta pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175'C przez około 15 minut. Krążki po upieczeniu powinny
mieć złoto-brązowy kolor.Z
cytryny i
pomarańczy wyciskamy sok.

Sok z
pomarańczy i
cytryny........................................Do soku dodajemy
cukier i
żelatynę, a następnie doprowadzamy sok do wrzenia cały czas mieszając, sok odstawiamy do ostygnięcia.

Sok,
cukier i
żelatyna....................................................................
Czekoladę łamiemy na kawałeczki i roztapiamy ją w metalowej miseczce w kąpieli
wodnej.
Czekolada.......................................................................Gorącą
czekoladę mieszamy z
margaryną.
Czekolada z
margaryną...............................................................Jeszcze ciepłą
czekoladą smarujemy wszystkie krążki ciasta.

Krążki z
czekoladą..............................................................................

Posmarowane
czekoladą.......................................................
Śmietanę ubijamy. 1/3 ubitej
śmietany odkładamy. Do reszty dodajemy tężejącą
galaretkę pomarańczową i dokładnie mieszamy.
Bita śmietana i
galaretka........................................................Masą
śmietanową przekładamy krążki
tortu oraz smarujemy nią boki i wierzch
tortu.

Masa śmietanowa na krążkach................................

Cały tort obsmarowany masą ........................................................Cały tort obsypujemy
płatkami migdałowymi. Resztą
bitej śmietany dekorujemy tort. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki Smacznego !!!

Tort Panny
Młodej..................................................................

Widok z góry...........................................................

Podczas krojenia.......................................................
Maleńki kawałeczek dla was.......................................................

I jeszcze jeden dla mnie......................................................................