Wykonanie
Składniki:6-7 płatów
filetowych z ryby2
jajkakilka łyżek
mąkikilka łyżek
bułki tartej1 duży
por2
marchewki2
pietruszkikilka ziaren
ziela angielskiego2
liście laurowe2-3 łyżki
soku z cytrynysól i
pieprz2 kopiaste łyżki
przecieru pomidorowego2 łyżki
keczapuolej do smażenia
ryby3-4 łyżki
oleju do podsmażenia warzywFilety polewamy
sokiem z cytryny.
Filety rybne..................................................................................A następnie po kolei panierujemy. Najpierw w
mące.

W
mące.................................................................................Następnie w
jajku roztrzepanym z
solą i
pieprzem.

W
jajku.............................................................................A na końcu w
bułce tartej.

W
bułce tartej.................................................................................O panierowane
ryby smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoto-brązowy kolor z obu stron i odstawiamy do przestygnięcia.

Smażenie z jednej strony.........................................................

I z drugiej strony........................................................................Na patelni podsmażamy warzywa: oczyszczonego i pokrojonego w pół paseczki
pora, obrane i starte na tarce o grubych oczkach
marchewki i
pietruszki oraz dodajemy
liście laurowe i
ziele angielskie.

Warzywa z liścimi laurowymi i
zielem angielskim.................................Warzywa dokładnie mieszamy i lekko podsmażamy, a następnie podlewamy niewielką ilością
wodą i dusimy do miękkości. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy wówczas do nich
przecier pomidorowy i
keczup. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy do momentu utworzenia nam się warzywnego sosu.

Z przecierem i
keczupem..............................................................Usmażoną
rybę kroimy na kawałki, połowę
ryby układamy na dnie przeźroczystego naczynia, na to wylewamy połowę warzywnego sosu.
Ryba z sosem na dnie naczynia.............................................................Na sosie układamy pozostałą część
ryby, którą pokrywamy resztą warzywnego sosu. Potrawę możemy podawać na ciepło jak i również na zimno. Smacznego !!!
Ryba po grecku..............................................................

I raz jeszcze na talerzyku................................................................