ßßß Cookit - przepis na Ryba po grecku

Ryba po grecku

nazwa

Wykonanie

Składniki:
6-7 płatów filetowych z ryby
2 jajka
kilka łyżek mąki
kilka łyżek bułki tartej
1 duży por
2 marchewki
2 pietruszki
kilka ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
2-3 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz
2 kopiaste łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki keczapu
olej do smażenia ryby
3-4 łyżki oleju do podsmażenia warzyw
Filety polewamy sokiem z cytryny.
Filety rybne..................................................................................
A następnie po kolei panierujemy. Najpierw w mące.
W mące.................................................................................
Następnie w jajku roztrzepanym z solą i pieprzem.
W jajku.............................................................................
A na końcu w bułce tartej.
W bułce tartej.................................................................................
O panierowane ryby smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoto-brązowy kolor z obu stron i odstawiamy do przestygnięcia.
Smażenie z jednej strony.........................................................
I z drugiej strony........................................................................
Na patelni podsmażamy warzywa: oczyszczonego i pokrojonego w pół paseczki pora, obrane i starte na tarce o grubych oczkach marchewki i pietruszki oraz dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
Warzywa z liścimi laurowymi i zielem angielskim.................................
Warzywa dokładnie mieszamy i lekko podsmażamy, a następnie podlewamy niewielką ilością wodą i dusimy do miękkości. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy wówczas do nich przecier pomidorowy i keczup. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy do momentu utworzenia nam się warzywnego sosu.
Z przecierem i keczupem..............................................................
Usmażoną rybę kroimy na kawałki, połowę ryby układamy na dnie przeźroczystego naczynia, na to wylewamy połowę warzywnego sosu.
Ryba z sosem na dnie naczynia.............................................................
Na sosie układamy pozostałą część ryby, którą pokrywamy resztą warzywnego sosu. Potrawę możemy podawać na ciepło jak i również na zimno. Smacznego !!!
Ryba po grecku..............................................................
I raz jeszcze na talerzyku................................................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2010/01/Ryba-po-grecku.html