ßßß Cookit - przepis na Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki po meksykańsku

nazwa

Wykonanie

Składniki na ciasto naleśnikowe:
1 szklanka wody
2 szklanki mąki
2 jajka
3 łyżki oleju
szczypta soli
Składniki na farsz:
1/2 kg mięsa wieprzowego
1 puszka fasoli czerwonej
1 puszka groszku konserwowego
1 puszka kukurydzy
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 żółta papryka
20 dag pieczarek
3 ogórki konserwowe
1 duża czerwona cebula
1 duża łyżka przyprawy do zup
2 liście laurowe
1 łyżeczka tymianku
3 ziela angielskie
2 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
Ponadto:
olej do smażenia naleśników
Do miski wlej wodę, dodaj jajka, sól, olej i mąkę. Wszystko razem dokładnie wymiksuj, tak aby powstało ciasto bez grudek.
Miksowanie ciasta.........................
Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju, przy użyciu chochelki nalej ciasto tak aby pokryło jej całą powierzchnię cienką warstwą.
Smażenie placka naleśnikowego..................................
Smaż z obu stron na złoty kolor. I tak po kolei smaż naleśniki, aż do wyczerpania ciasta.
Usmażone placki naleśnikowe...............................
Pokrojone w grubą kostkę mięso podsmaż na oleju na złoto-brązowy kolor.
Smażenie mięsa..........................................
Do podsmażonego mięsa dodaj ziele angielskie, liść laurowy , tymianek i podlej wodą tak aby przykryła mięso. Wszystko razem doprowadź do wrzenia i duś na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Do podduszonego mięsa dodaj: pokrojone w kostkę ogórki, poszatkowane w plasterki pieczarki i oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w paseczki paprykę (zieloną, czerwoną i żółtą),odcedzony groszek, kukurydzę i czerwoną fasolę, obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, przyprawę do zup.
Mięsko z warzywami..........................
Wszystko razem doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez około 10-15 minut . Dopraw pieprzem i solą.
Na placek naleśnikowy nałóż farsz mięsno-warzywny.
Nakładanie farszu..................................
Zwiń placek naleśnikowy z farszem tak aby postał rulon.
Naleśnikowe rulony................................
I tak po kolei aż do wyczerpania składników. Najlepiej smakują na gorąco. Smacznego !
Naleśniki po meksykańsku............................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2009/03/Nalesniki-po-meksykansku.html