ßßß Cookit - przepis na Strogonow

Strogonow

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1 kg mięsa wołowego
1 kg mięsa wieprzowego
50 dag pieczarek
1 słoik ogórków konserwowych
1 papryka czerwona,
1 papryka zielona
1 papryka żółta
2 cebule
3/4 szklanki śmietany
4-5 łyżek mąki
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych
2 kostki rosołowe
1 łyżka przyprawy do zup
kilka łyżek oleju
sól i pieprz
Opłukane i osuszone mięso kroimy w grubą kostkę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu w wysokim, najlepiej z grubym dnem garnku do momentu aż mięso lekko zmięknie i nabierze lekko brązowo-złotego koloru.
Smażenie mięsa...........................................................
Do podsmażonego mięsa dodajemy pokrojoną w pół plasterki cebulę, liście laurowe i ziele angielskie.
Z cebulą. liśćmi laurowymi i zielem angielskim.....................................
Kiedy cebula się lekko zeszkli dodajemy do garnka pokrojone w plasterki pieczarki, oczyszczone z gniazd nasiennych papryki, pokrojone w kostkę ogórki, kostki rosołowe i przyprawę do zup. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu do miękkości warzyw i mięsa.
Z paprykami, pieczarkami i ogórkami.........................................
Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i w dalszym ciągu gotujemy.
Z przecierem pomidorowym...................................................................................
W między czasie rumienimy na suchej patelni mąkę na lekko brązowy kolor.
Rumienienie mąki......................................................
Kiedy warzywa i mięso zmiękną, podlewamy je w razie konieczności wodą i dodajemy zawiesinę zrobioną z zrumienionej mąki i wody. Wszystko razem dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5 minut, tak aby mąka straciła smak surowizny.
Z zawiesiną z mąki.........................................................................
Garnek z zupą zdejmujemy z ognia, dodajemy do niego roztrzepaną śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego !!!
Strogonow..........................................................
I strogonow raz jeszcze..........................................................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2010/01/Strogonow.html