Wykonanie

Składniki:1 kg
mięsa wołowego1 kg
mięsa wieprzowego50 dag
pieczarek1 słoik
ogórków konserwowych1
papryka czerwona,1
papryka zielona1
papryka żółta2
cebule3/4 szklanki
śmietany4-5 łyżek
mąki2-3 łyżki
przecieru pomidorowegokilka ziaren
ziela angielskiegokilka
liści laurowych2
kostki rosołowe1 łyżka
przyprawy do zupkilka łyżek
olejusól i
pieprzOpłukane i osuszone
mięso kroimy w grubą kostkę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu w wysokim, najlepiej z grubym dnem garnku do momentu aż
mięso lekko zmięknie i nabierze lekko brązowo-złotego koloru.

Smażenie
mięsa...........................................................Do podsmażonego
mięsa dodajemy pokrojoną w pół plasterki
cebulę,
liście laurowe i
ziele angielskie.

Z
cebulą. liśćmi laurowymi i
zielem angielskim.....................................Kiedy
cebula się lekko zeszkli dodajemy do garnka pokrojone w plasterki
pieczarki, oczyszczone z gniazd nasiennych
papryki, pokrojone w kostkę
ogórki,
kostki rosołowe i
przyprawę do zup. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu do miękkości warzyw i
mięsa.

Z
paprykami,
pieczarkami i
ogórkami.........................................Pod koniec gotowania dodajemy
koncentrat pomidorowy, mieszamy i w dalszym ciągu gotujemy.

Z
przecierem pomidorowym...................................................................................W
między czasie rumienimy na suchej patelni
mąkę na lekko brązowy kolor.

Rumienienie
mąki......................................................Kiedy warzywa i
mięso zmiękną, podlewamy je w razie konieczności
wodą i dodajemy zawiesinę zrobioną z zrumienionej
mąki i
wody. Wszystko razem dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5 minut, tak aby
mąka straciła smak surowizny.

Z zawiesiną z
mąki.........................................................................Garnek z zupą zdejmujemy z ognia, dodajemy do niego roztrzepaną
śmietanę i doprawiamy
solą i
pieprzem. Smacznego !!!

Strogonow..........................................................

I strogonow raz jeszcze..........................................................................