ßßß Cookit - przepis na Mango Lassi – Indyjski koktajl jogurtowy z mango

Mango Lassi – Indyjski koktajl jogurtowy z mango

nazwa

Wykonanie

< Truskawki i rabarbar pod kruszonką
Ogórki małosolne >
Mango Lassi – Indyjski koktajl jogurtowy z mango
Mango Lassi – indyjski napój przyrządzany z jogurtu, wody i przypraw spożywany dla orzeźwienia w upalne dni. Często zamiast wody dodaje się mleko. Tradycyjne mango lassi ma smak słony i przyprawiony jest chilli. Najbardziej znane i lubiane jest mango lassi w wersji słodkiej z kardamonem. Taki też przepis podany został poniżej.
Koktajl z mango musi być mocno schłodzony zanim zaczniemy go pić. Mango lassi powinno być dosyć gęste ale na tyle by można je było swobodnie pić ze szklanki. Do przygotowania najlepsze jest świeże dojrzałe i przede wszystkim słodkie mango .
W naszym kraju raczej ciężko takie dostać ponieważ sprowadzane są zielone mango zerwane zbyt wcześnie z drzewa, dojrzewające podczas transportu a często w sklepie kupujemy je na wpół zielone jeszcze, takie mango nigdy nie będzie smakować tak jak powinno, dojrzałe i pachnące od naturalnego słońca. Smak takiego mango lassi będzie niezły ale do oryginału mu będzie daleko.
W sklepach azjatyckich lub typu „kuchnie świata” można dostać przecier z mango w puszkach, taki przecier jest słodki oraz mocno żółty,nie wiem czy dodają do niego kurkumy w celu podbarwienia czy faktycznie jest to przecier z dojrzałych w gorących krajach owoców. Oba koktajle i ze świeżego owocu i te zrobione z przecieru smakują dobrze, dodatek przyprawy kardamonu nadaje wyrazistego smaku.
Przepis na 2 osoby:
1 dojrzałe mango
1 duży jogurt natrualny gęsty
mleko roślinne/krowie lub woda
(0 . 5 szklanki)
przyprawa kardamon- troszkę dla aromatu
do dosłodzenia: cukier, miód, syrop klonowy
(dowolnie co kto lubi)
Mango obieramy ze skóry, kroimy na kawałki ( uważamy na pestkę w środku)
Wrzucamy do blendera, dodajemy pozostałe dodatki, blendujemy na gładki koktajl.
Smacznego!
About Gosia Drohomirecka
Mam na imię Małgosia, mam 35 lat, mieszkam w północnej Danii i prowadzę blog o nazwie” Pani Kucharka” Na moim blogu znajdziecie przepisy kuchni polskiej, kuchni wegetariańskiej, kuchni zdrowej typu light oraz wpisy z ciekawych miejsc w Danii , ciekawostek związanych z tym krajem oraz ludzi żyjących tutaj. Patrz zakładka : „Moja duńska kraina” Najczęściej robię najróżniejsze sałatki, które uwielbiam oraz eksperymentuję z koktajlami i napojami na gorąco. Do moich ulubionych kuchni należą: włoska, azjatycka oraz libańska. Do moich ulubionych napojów zaliczam kawę z mlekiem. Do moich ulubionych deserów zaliczam wszystkie najzwyklejsze i najprostsze ciasta. Na blogu znajdziecie zatem przepisy na ciasta proste i nie skomplikowane. Czego nie lubię: długiego stania w kuchni, pracochłonnych potraw które zabierają zbyt wiele czasu. Zapraszam do skorzystania z moich przepisów lub chociaż zaczerpnięcia inspiracji dla Waszych kulinarnych przygód.
View all posts by Gosia Drohomirecka >
< Truskawki i rabarbar pod kruszonką
Ogórki małosolne >
Źródło:http://panikucharka.pl/smoothie-koktajle/mango-lassi-indyjski-koktajl-jogurtowy-mango