ßßß Cookit - przepis na Mango lassi

Mango lassi

nazwa

Wykonanie

02 Sierpnia 2013 Gotowanie ze stylem
Mango lassi to bardzo popularny w Indiach koktajl na bazie miąższu ze słodkich owoców mango, jogurtu, miodu oraz wody lub mleka. Podczas mojej wędrówki po Indiach miałam przyjemność spożyć mango lassi w jednej z okolicznych restauracji w Rishikesh (znanym mieście jogi). Muszę przyznać, że koktajl był bardzo smaczny, słodki i aromatyczny, aczkolwiek nie zawierał kardamonu, który tak często wymieniany jest w Polsce jako jeden ze składników lassi. Po powrocie kilka razy przyrządzałam koktajl z dodatkiem kardamonu i smakował równie wyśmienicie.
Mango lassi z jogurtem i miodem
Składniki na 2 porcje:
2 owoce mango
250 ml gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka miodu
3/4 szklanki zimnej wody bądź mleka
kardamon (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Mango pokroić na kawałki, pozbyć się skóry i pestek, następnie zmiksować na gładka masę. Zalać jogurtem i mlekiem (lub wodą), po czym dokładnie zmiksować. Dodać miód i wymieszać.
Opcjonalnie posypać szczyptą kardamonu.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_mango-lassi.html