Wykonanie
02 Sierpnia 2013 Gotowanie ze stylem
Mango lassi to bardzo popularny w Indiach koktajl na bazie miąższu ze słodkich
owoców mango,
jogurtu,
miodu oraz
wody lub
mleka. Podczas mojej wędrówki po Indiach miałam przyjemność spożyć
mango lassi w jednej z okolicznych restauracji w Rishikesh (znanym
mieście jogi). Muszę przyznać, że koktajl był bardzo smaczny, słodki i aromatyczny, aczkolwiek nie zawierał
kardamonu, który tak często wymieniany jest w Polsce jako jeden ze składników lassi. Po powrocie kilka
razy przyrządzałam koktajl z dodatkiem
kardamonu i smakował równie wyśmienicie.
Mango lassi z
jogurtem i
miodemSkładniki na 2 porcje:2
owoce mango250 ml gęstego
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
miodu3/4 szklanki zimnej
wody bądź
mlekakardamon (opcjonalnie)Sposób przygotowania:
Mango pokroić na kawałki, pozbyć się skóry i pestek, następnie zmiksować na gładka masę. Zalać
jogurtem i
mlekiem (lub
wodą), po czym dokładnie zmiksować. Dodać
miód i wymieszać.Opcjonalnie posypać szczyptą
kardamonu.