Wykonanie
Mango lassi to indyjski
napój z
mango i
jogurtu naturalnego, który łagodzi smak ostrych,
indyjskich potraw. Aby był naprawdę smaczny, trzeba natrafić na dojrzałe, słodkie
mango. Niestety,
mango kupowane w
polskich marketach często nie ma odpowiedniego smaku i
napój traci to swoje "COŚ"... Należy więc kupować miękkie
mango, kierując się bardziej zmysłem dotyku, niż wzroku - nie zawsze czerwone
mango to
mango dojrzałe. Jeśli mamy
mango twardawe, najlepiej poczekać, odłożyć je i dać mu "dojrzeć".
Przepis podstawowy znalazłam na Kwestii Smaku.Jeśli ktoś preferuje ostre
napoje, można do lassi dodać zmielonego
chilli, a jeśli preferujecie
napoje słone od słodkich, zamiast dodawać
miodu należy wsypać szczyptę
soli.1
mango1 szklanka
jogurtu naturalnego1/2 szklanki chłodnej
wody1 łyżka
miodu (najlepiej lipowy, akacjowy albo wielokwiatowy)szczypta
kardamonuMango obrać, przekroić i wyjąć pestkę. Miąższ z włóknami nie nadaje się do
napoju - kroimy i wkładamy do blendera jedynie miąższ gładki. Dolewamy
jogurtu i
wody, dodajemy
przyprawy i miksujemy na gładką masę. Podajemy od razu.