Wykonanie
< Owsianka na budyniu
bananowym, z ziarnami,
orzechami i
owocamiNaleśniki – przepis podstawowy >Szarlotka krucha

Jest to naprawdę bardzo prosta oraz bardzo dobra szarlotka, przepis znalazłam na fajnym blogu “folwarek” zmieniłam jednak ilość
cukru ze względu na fakt, iż nie przepadam za bardzo słodkimi wypiekami. W oryginalnym przepisie z “Kuchni Polskiej” wyd. Readers Digest jest 150 gr
cukru pudru, ja użyłam tylko 100gr i mimo to szarlotka wyszła również słodka, w subtelnym wydaniu. Polecam zrobić!Składniki na ciasto:4
żółtka100 gr
cukru pudru450 gr
mąki300gr
masła- pokrójcie na kawałkiSzczypta
soli4 łyżki startych
biszkoptów( nie miałam, użyłam więc
bułki tartej)

Składniki na
mus jabłkowy:1kg
jabłek lub
mus jabłkowy ze słoika100-150 gr
cukru ( dodałam do
jabłek tylko 100gr)1 łyżeczka
cynamonu( możecie dać mniej lub więcej,zależy jak bardzo lubicie
cynamon)1 łyżka
cukru waniliowego
Zagniatamy ciasto kruche :( nie zrażajcie się na samym początku ze nie wychodzi….na pewno wyjdzie, zagniatajcie i jeszcze raz zagniatajcie, zobaczycie że jednak może wyjść z tego ciasto , mimo że wygląda niezbyt wiarygodnie)Z
mąki,
masła,
cukru pudru,
żółtek i szczypty
soli- zagniatamy kruche ciasto.Następnie zawijamy je do foli aluminiowej i wkładamy na min 30 min do lodówki( jeśli mamy czas to najlepiej nawet na godzinę) Ciasto im bardziej schłodzone tym lepsze do dalszej – współpracy.Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na 2 części. ( 1 schować do lodówki na później)Blachę (średniej wielkości) wyłożyć lub wykleić jak kto woli, pierwszą częścią ciasta. Nakłuć ciasto widelcem żeby podczas podpiekania nie dostało wybrzuszeń. Zapiec
spod w piekarniku 200C przez 10-15 min.

Smażymy
mus jabłkowy:
Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Połowę z nich przesmażyć na
marmoladę z
cukrem ,
cukrem waniliowym. Pozostałe zetrzeć na tarce o dużych otworach i dodać do przesmażonych
jabłek.( ja natomiast zrobiłam po swojemu czyli wszystkie
jabłka przesmażyłam razem, nie robiąc takiego gładkiego musu, tylko zostawiając
jabłka na etapie miękkim lecz nie rozciapanym.)Dodać
cynamon, wymieszać.Jeżeli ktoś lubi może dodać trochę
rodzynek tak jak ja, oraz trochę
płatków migdałowych (oczywiście jest to tylko taka moja propozycja )

Wykonanie końcowe:Na podpieczone ciasto wysypać 2 łyżki startych
biszkoptów lub
bułki tartej, wyłożyć masę
jabłkową i ponownie posypać
biszkoptami lub
bułką.Wg. przepisu oryginalnego tego ciasta mamy drugą cześć ciasta rozwałkować i położyć na wierzch.Ja starłam ciasto na grubych oczkach tarki bezpośrednio na
jabłka bo było prościej a efekt również udany.Jeżeli kładziemy na
jabłka ciasto rozwałkowane jak w oryginalnym przepisie pamiętajmy nakłuć ciasto widelcem.Pieczemy ciasto w temp. 180C przez 45 min. Piekłam na termo –obiegu na dolnej półce.Wyszło naprawdę doskonale i w wyglądzie i w smaku, tak więc polecam ten przepis.

Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Owsianka na budyniu
bananowym, z ziarnami,
orzechami i
owocamiNaleśniki – przepis podstawowy >