ßßß Cookit - przepis na Szarlotka krucha

Szarlotka krucha

nazwa

Wykonanie

< Owsianka na budyniu bananowym, z ziarnami, orzechami i owocami
Naleśniki – przepis podstawowy >
Szarlotka krucha
Jest to naprawdę bardzo prosta oraz bardzo dobra szarlotka, przepis znalazłam na fajnym blogu “folwarek” zmieniłam jednak ilość cukru ze względu na fakt, iż nie przepadam za bardzo słodkimi wypiekami. W oryginalnym przepisie z “Kuchni Polskiej” wyd. Readers Digest jest 150 gr cukru pudru, ja użyłam tylko 100gr i mimo to szarlotka wyszła również słodka, w subtelnym wydaniu. Polecam zrobić!
Składniki na ciasto:
4 żółtka
100 gr cukru pudru
450 gr mąki
300gr masła- pokrójcie na kawałki
Szczypta soli
4 łyżki startych biszkoptów( nie miałam, użyłam więc bułki tartej)
Składniki na mus jabłkowy:
1kg jabłek lub mus jabłkowy ze słoika
100-150 gr cukru ( dodałam do jabłek tylko 100gr)
1 łyżeczka cynamonu
( możecie dać mniej lub więcej,zależy jak bardzo lubicie cynamon)
1 łyżka cukru waniliowego
Zagniatamy ciasto kruche :
( nie zrażajcie się na samym początku ze nie wychodzi….na pewno wyjdzie, zagniatajcie i jeszcze raz zagniatajcie, zobaczycie że jednak może wyjść z tego ciasto , mimo że wygląda niezbyt wiarygodnie)
Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek i szczypty soli- zagniatamy kruche ciasto.
Następnie zawijamy je do foli aluminiowej i wkładamy na min 30 min do lodówki( jeśli mamy czas to najlepiej nawet na godzinę) Ciasto im bardziej schłodzone tym lepsze do dalszej – współpracy.
Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na 2 części. ( 1 schować do lodówki na później)
Blachę (średniej wielkości) wyłożyć lub wykleić jak kto woli, pierwszą częścią ciasta. Nakłuć ciasto widelcem żeby podczas podpiekania nie dostało wybrzuszeń. Zapiec spod w piekarniku 200C przez 10-15 min.
Smażymy mus jabłkowy:
Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Połowę z nich przesmażyć na marmoladę z cukrem ,cukrem waniliowym. Pozostałe zetrzeć na tarce o dużych otworach i dodać do przesmażonych jabłek.( ja natomiast zrobiłam po swojemu czyli wszystkie jabłka przesmażyłam razem, nie robiąc takiego gładkiego musu, tylko zostawiając jabłka na etapie miękkim lecz nie rozciapanym.)Dodać cynamon, wymieszać.
Jeżeli ktoś lubi może dodać trochę rodzynek tak jak ja, oraz trochę płatków migdałowych (oczywiście jest to tylko taka moja propozycja )
Wykonanie końcowe:
Na podpieczone ciasto wysypać 2 łyżki startych biszkoptów lub bułki tartej, wyłożyć masę jabłkową i ponownie posypać biszkoptami lub bułką.
Wg. przepisu oryginalnego tego ciasta mamy drugą cześć ciasta rozwałkować i położyć na wierzch.
Ja starłam ciasto na grubych oczkach tarki bezpośrednio na jabłka bo było prościej a efekt również udany.
Jeżeli kładziemy na jabłka ciasto rozwałkowane jak w oryginalnym przepisie pamiętajmy nakłuć ciasto widelcem.
Pieczemy ciasto w temp. 180C przez 45 min. Piekłam na termo –obiegu na dolnej półce.
Wyszło naprawdę doskonale i w wyglądzie i w smaku, tak więc polecam ten przepis.
Smacznego!
About Pani Kucharka
View all posts by Pani Kucharka >
< Owsianka na budyniu bananowym, z ziarnami, orzechami i owocami
Naleśniki – przepis podstawowy >
Źródło:http://panikucharka.pl/slodkosci-2/szarlotka-krucha