Wykonanie
Ciasteczka orzechowe są idealne do pochrupania,wyśmienite do
kawki lub
herbaty.Ciasto szybko się zagniata ,raz dwa wycina i krótko piecze.
Orzechy dodajemy mielone,dowolne lub
miks różnych.Ja upiekłam wersję
ciasteczek z
orzechami ziemnymi.Wyszły pyszne.

SKŁADNIKI : na dwie blaszki100 g
masła naturalnego100 g zmielonych
orzechów bez dodatku
soli ( wychodzi jedna szklanka po zmieleniu)150 g
mąki (1 i 1/2 szklanki)2
żółtkacukier waniliowy50 g
cukru pudru (1/2 szklanki)DODATKOWO :1
cukier waniliowy + 2 łyżki
cukru1/2 łyżeczki
cynamonudowolna posypkaPRZYGOTOWANIE :
Mąkę mieszamy z zmielonymi
orzechami.Wsypujemy na deskę lub miskę,dodajemy
cukry,
żółtka,miękkie
masło i zagniatamy aż wszystko się połączy.Ciasto jest bardzo kruche,jeżeli nie będzie się chciało zagnieść dodajemy odrobinę
masła.Ciasto rozwałkowujemy na posypanej
mąką stolnicy,wycinamy foremką
ciastka,układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.Pieczemy 10-15 minut w 180 *C.
Cukier waniliowy mieszamy z
cynamonem i dowolną posypką,wysypujemy na talerzyk i obsypujemy nią jeszcze ciepłe
ciastka.W razie kiedy posypka nie chce się przykleić przygotowujemy lekki
lukier z 1/2 części
białka jajka kurzego wymieszanego z 2-3 łyżkami
cukru pudru.Smarujemy pędzelkiem
ciastka i posypujemy posypką.
Ciasteczka świetnie się przechowują w zamkniętym pojemniku.Smacznego.