Przez dłuższy czas chodziła za mną jakaś dobra szarlotka. W końcu przeglądając przepisy natknęłam się na cudownie wyglądającą szarlotkę tortową, która jest połączeniem ciasta kruchego i biszkoptu. Nie było odwrotu, musiałam ją zrobić:)Inspiracja TUSkładniki:Kruche:25 dag mąki16 dag masła zimnego1/3 szklanki cukru pudru1 łyżeczka cukru waniliowego1/3 łyżeczki proszku do pieczenia2 żółtkaMąkę wymieszać z cukrami, proszkiem, posiekać z masłem i zagnieść ciasto. Rozprowadzić je na przygotowanej tortownicy dużej. Nakłuć widelcem i podpiec 15 minut w 190 st. C. Wystudzić.Dodatkowo:ponad 1 kg jabłekcynamonsok z cytrynyrodzynki namoczone w alkoholu i sparzone wrzątkiem ok. 2 godziny przed robieniem ciasta3 łyżki bułki tartejcukier puderWystudzone kruche ciasto posypać połową bułki tartej. Jabłka obrać pokroić na pół centymetrowe plasterki, skropić sokiem z cytryny. Połowę jabłek ułożyć na kruchym cieście, posypać rodzynkami, cynamonem i cukrem. Kolejno powtórzyć zaczynając od drugiej połowy jabłek. Na końcu posypać resztą bułki.Teraz czas na biszkopt.Biszkopt:3 jajka3 łyżki mąki z górką3 łyżki cukru1 łyżeczka cukru waniliowegoBiałka ubić na sztywno, dodać cukry i zmiksować na bezę. Kolejno dodawać resztę składników. Ucierać na średnich obrotach. Ciasto wyłożyć na jabłka. Piec w 170 st. C przez 45 minut. Po 20 minutach przykryć wierzch folią aluminiową. Posypać cukrem pudrem po upieczeniu.