ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z kruszonką

Szarlotka z kruszonką

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
biszkopty 250 gramów
masło 200 gramów
mąka 1 szklanek
cukier 0,5 szklanek
proszek do pieczenia 0,5 łyżek stołowych
mąka 100 gramów
masło 100 gramów
cukier 3 łyżek stołowych
cukier puder według uznania
jabłka 1 kilogramów
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
cukier 1 szklanek
bułka tarta 2 łyżek stołowych
Cynamon 1 łyżek deserowych
Wykonanie:
Ciasto: biszkopty włożyć do torebki foliowej i zmiażdżyć wałkiem. Połączyć z 200g miękkiego masła, przesiana mąka, proszkiem do pieczenia oraz pół szklanki cukru. Przełożyć do dużej blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i lekko ugnieść.
Kruszonka: palcami zagnieść 100g mąki z 100g masła i z 3 łyżkami cukru. Wstawić do lodówki.
Nadzienie: obrane kwaśne jabłka poszatkować i skropić sokiem z cytryny. Wymieszać ze szklanką cukru, tartą bułką i cynamonem.
Na cieście równomiernie rozłożyć nadzienie i posypać kruszonką. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Posypać cukrem pudrem. Podawać na zimno lub ciepło z bitą śmietaną.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9640/Szarlotka-z-kruszonka