ßßß Cookit - przepis na Paluchy wiedźmy na halloween

Paluchy wiedźmy na halloween

nazwa

Wykonanie

< Letni talerz śniadaniowy z jogurtem
Jogurtowe ciasto- szybkie bez miksera >
Paluchy wiedźmy na halloween
Super kruche i maślane paluchy Wiedźmy na halloween
Składniki:
225 g miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
1 jajko całe
1 zapach np. migdałowy lub waniliowy
1 mały cukier waniliowy
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
całe migdały (sparzone bez skóry)
lukier czerwony (przepis na dole)
Wykonanie
W misce zmiksować: masło,cukier, zapach,jajko,cukier waniliowy.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
Dodawać stopniowo po trochę mąki do masy i miksować.
Na koniec wyrobić ciasto na gładką masę. Jeśli potrzeba więcej mąki należy dodać ale nie za dużo.
Przykryć ciasto folią i wstawić do lodówki na 30 min.
Formowanie paluchów:
odrywać mała część ciasta ( 1 duża łyżeczka od herbaty) paluchy powinny być cieńsze od naszych własnych ponieważ w piekarniku urosną i się powiększą .
( moje pierwsze wyszły właśnie zbyt grube, dopiero następna partia wyszła cieńsza ale to wszystko metodą prób i błędów oczywiście)
Z wyrobionej na stole/stolnicy kuleczki zrobić ręką wałeczki, które naciskamy dwoma palcami na środku w małym odstępie od siebie.
Nożykiem robimy nacięcia imitujące zmarszczenia przy kostkach.
na koniec wbijamy obrany migdał jako paznokieć.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku o temp.160C przez około 20 min. należy pilnować aby się nie spaliły. Każdy piekarnik inaczej też piecze dlatego bądźmy czujni.
Lukrowanie:
Wyjmujemy migdał, który bardzo łatwo się odkleja. Smarujemy lukrem wokół paznokcia i nakładamy migdał z powrotem. nakładamy też lukier na końcach palców oraz małe kleksy na środkach – tak chaotycznie jakby od niechcenia. To ma być krew z uciętych palców czarnownicy
Jak zrobić czerwony lukier do paluchów:
1/2 małej wyciśniętej cytryny
barwnik spożywczy czerwony
cukier puder- 10 łyżek stołowych
Ucieramy sok z cukrem, dodajemy barwnik, mieszamy. Jeśli za gęste dodać kilka kropel soku lub wody , jeśli za rzadki dodać więcej cukru pudru.
Smacznego!
About Pani Kucharka
View all posts by Pani Kucharka >
< Letni talerz śniadaniowy z jogurtem
Jogurtowe ciasto- szybkie bez miksera >
Źródło:http://panikucharka.pl/slodkosci-2/paluchy-wiedzmy-halloween