ßßß
Biszkopt:4 jajka4 łyżki cukru3 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki oleju rzepakowego+ dżem truskawkowy do posmarowaniaBiałka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, po czym stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku nalej ubijając. Maki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta, powoli ale dokładnie mieszając. Na końcu dodajemy olej. Ciasto pieczemy na blaszce wielkości kartki a4 wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Studzimy a następnie smarujemy dżemem.
Pianka truskawkowa:400 ml śmietanki420 g serka homogenizowanego truskawkowego (3x 140g)1 opakowanie galaretki truskawkowej1 łyżka żelatyny (można zastąpić galaretką, wtedy otrzymamy ciemniejszy kolor i słodszy smak)1/2 szklanki gorącej wodyW niewielkiej ilości gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i galaretkę, w razie czego możemy je zawsze lekko podgrzać. Schłodzoną śmietankę ubijamy, gdy będzie już sztywna, dodajemy serki i dokładnie mieszamy. Do gotowej pianki powoli wlewamy płynną galaretkę i miksujemy na niskich obrotach. Masę wylewamy na posmarowany dżemem biszkopt i odpowiednią szpatułką przeciągamy po wierzchu ciasta. Aby rowki były wyraźne, należy trzymać ja pod kątem 90 stopni. Przed nałożeniem galaretki, chłodzimy.
Galaretka:3 opakowania galaretki truskawkowej3 szklanki wody40-50 dag truskawek (mogą być mrożone)Gdy warstwa piankowa już stężeje przygotowujemy galaretkę. W gorącej wodzie rozpuszczamy proszek. Do jeszcze ciepłej galaretki dodajmy truskawki, jeżeli używamy mrożonych, wystarczy pominąć kawałki lodu i odkleić od siebie poszczególne owoce. Galaretka wtedy zacznie dosyć szybko tężeć. Przy pomocy łyżki, delikatnie nakładamy płynną jeszcze galaretkę na ''wzorki'' po czym wykładamy truskawki i zalewamy je resztą galaretki. Ciasto wkładamy do całkowitego stężenia do lodówki.Gorąco zapraszam do udziału w ankiecie => http://www.ebadania.pl/438d1888d2cf786b