Wykonanie
Czasem lekkość i prostota pojawiająca się na
stole nie jest niczym złym. Zwłaszcza kiedy po ciężkich zimowych miesiącach szukamy wiosennej świeżości. Takie właśnie jest to ciasto. Na sklepowych półkach coraz częściej spotkać pachnące
truskawki, co prawda sezon na nie nastąpi dopiero za jakiś miesiąc,a le już teraz można upolować smaczne kąski. Jeżeli nic takiego nie macie w zasięgu wzroku, do przepisu śmiało wykorzystać możecie
mrożone owoce. Polecam!
Biszkopt:4
jajka4 łyżki
cukru3 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
oleju rzepakowego+
dżem truskawkowy do posmarowania
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywno, po czym stopniowo dodajemy
cukier. Następnie dodajemy po jednym
żółtku nalej ubijając.
Maki przesiewamy wraz z
proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta, powoli ale dokładnie mieszając. Na końcu dodajemy
olej. Ciasto pieczemy na blaszce wielkości kartki a4 wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Studzimy a następnie smarujemy
dżemem.
Pianka truskawkowa:400 ml
śmietanki420 g
serka homogenizowanego truskawkowego (3x 140g)1 opakowanie
galaretki truskawkowej1 łyżka
żelatyny (można zastąpić
galaretką, wtedy otrzymamy ciemniejszy kolor i słodszy smak)1/2 szklanki gorącej
wodyW niewielkiej ilości gorącej
wody rozpuszczamy
żelatynę i
galaretkę, w razie czego możemy je zawsze lekko podgrzać. Schłodzoną
śmietankę ubijamy, gdy będzie już sztywna, dodajemy
serki i dokładnie mieszamy. Do gotowej pianki powoli wlewamy płynną
galaretkę i miksujemy na niskich obrotach. Masę wylewamy na posmarowany
dżemem biszkopt i odpowiednią szpatułką przeciągamy po wierzchu ciasta. Aby rowki były wyraźne, należy trzymać ja pod kątem 90 stopni. Przed nałożeniem
galaretki, chłodzimy.
Galaretka:3 opakowania
galaretki truskawkowej3 szklanki
wody40-50 dag
truskawek (mogą być mrożone)Gdy warstwa piankowa już stężeje przygotowujemy
galaretkę. W gorącej wodzie rozpuszczamy proszek. Do jeszcze ciepłej
galaretki dodajmy
truskawki, jeżeli używamy mrożonych, wystarczy pominąć kawałki
lodu i odkleić od siebie poszczególne
owoce.
Galaretka wtedy zacznie dosyć szybko tężeć. Przy pomocy łyżki, delikatnie nakładamy płynną jeszcze
galaretkę na ''wzorki'' po czym wykładamy
truskawki i zalewamy je resztą
galaretki. Ciasto wkładamy do całkowitego stężenia do lodówki.Gorąco zapraszam do udziału w ankiecie => http://www.ebadania.pl/438d1888d2cf786b