ßßß
Cookit - przepis na Truskawkowe orzeźwienie
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Truskawkowe orzeźwienie
Składniki
Jajko
Mąka pszenna
Mąka ziemniaczana
Cukier
Proszek do pieczenia
Olej
Zapach waniliowy
Margaryna
Galaretka truskawkowa
Woda
Żelatyna
Truskawka
Galaretka
Kiwi
Wykonanie
Ciasto idealne na ciepłe wiosenne i letnie dni. Mocno
truskawkowe
z orzeźwiającą
galaretką
o smaku
kiwi
.
Foremka 24x29 cm
Biszkopt
:3
jajka
3 łyżki
maki pszennej
1 łyżka
mąki ziemniaczanej
3 łyżki
cukru
0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia
1 łyżka
oleju
Kilka kropel
aromatu waniliowego
Masa:100 g
margaryny
2
galaretki truskawkowe
1 szklanka
wody
2 łyżeczki
żelatyny
+ 50 ml
wody
400 g
truskawek
Wierzch:1
galaretka
kiwi
1,5 szklanki
wody
200 g
truskawek
Biszkopt
:
Mąki
przesiewamy z
proszkiem do pieczenia
.
Żółtka
oddzielamy od
białek
.
Białka
ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy
cukier
. Na końcu strużką wlewamy
olej
i
aromat waniliowy
. Na końcu dosypujemy
mąkę
i mieszamy silikonową szpatułką. Pieczemy w 160*C przez 20 minut (do suchego patyczka). Studzimy.
Do garnka wkładamy
margarynę
i wlewamy 1 szklankę
wody
, gotujemy. Wsypujemy
truskawkowe galaretki
, mieszamy do momentu rozpuszczenia
galaretek
.
Truskawki
blendujemy na mniejsze kawałki.
Żelatynę
rozpuszczamy w gorącej wodzie. Gdy przestygną
galaretki
dodajemy do nich
truskawki
i
żelatynę
.
Czekamy aż delikatnie masa stężeje i przelewamy na
biszkopt
. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Resztę
truskawek
kroimy w plasterki, układamy na wierzchu ciasta. Całość zalewamy przestudzoną
galaretką
kiwi
(rozrobioną w 1,5 szklanki
wody
). Ciasto chłodzimy w lodówce. Najlepiej całą noc.
Źródło:
http://violetowekucharzenie.blogspot.com/2015/05/truskawkowe-orzezwienie.html
Przepisy powiązane
Truskawkowe ciasto z kruszonką
Truskawkowe ciasto z kruszonką
Truskawkowe ciasto z kruszonką
Truskawkowe ciasto z kruszonką
Truskawkowe ciasto z kruszonką
Składniki powiązane (0)