ßßß Cookit - przepis na Truskawkowe orzeźwienie

Truskawkowe orzeźwienie

nazwa

Wykonanie

Ciasto idealne na ciepłe wiosenne i letnie dni. Mocno truskawkowe z orzeźwiającą galaretką o smaku kiwi.
Foremka 24x29 cm
Biszkopt:
3 jajka
3 łyżki maki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
Kilka kropel aromatu waniliowego
Masa:
100 g margaryny
2 galaretki truskawkowe
1 szklanka wody
2 łyżeczki żelatyny + 50 ml wody
400 g truskawek
Wierzch:
1 galaretka kiwi
1,5 szklanki wody
200 g truskawek
Biszkopt:
Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Na końcu strużką wlewamy olej i aromat waniliowy. Na końcu dosypujemy mąkę i mieszamy silikonową szpatułką. Pieczemy w 160*C przez 20 minut (do suchego patyczka). Studzimy.
Do garnka wkładamy margarynę i wlewamy 1 szklankę wody, gotujemy. Wsypujemy truskawkowe galaretki, mieszamy do momentu rozpuszczenia galaretek.
Truskawki blendujemy na mniejsze kawałki. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Gdy przestygną galaretki dodajemy do nich truskawki i żelatynę.
Czekamy aż delikatnie masa stężeje i przelewamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Resztę truskawek kroimy w plasterki, układamy na wierzchu ciasta. Całość zalewamy przestudzoną galaretką kiwi (rozrobioną w 1,5 szklanki wody). Ciasto chłodzimy w lodówce. Najlepiej całą noc.
Źródło:http://violetowekucharzenie.blogspot.com/2015/05/truskawkowe-orzezwienie.html