ßßß Cookit - przepis na *Jabłka możemy zastąpić już gotowym musem z jabłek, takim ze słoika.

*Jabłka możemy zastąpić już gotowym musem z jabłek, takim ze słoika.

nazwa

Wykonanie

Jeżeli jesteście na diecie, to zastanówcie się dwa razy, czy aby an pewno chcecie ją kontynuować :) Dzisiaj chcę Wam pokazać całkiem fajne ciacho do kawy, może też na świąteczny stół. A może coś Was jeszcze podkusi i znajdzie się ono na ''postnym'', niedzielnym stole. W każdy razie, na prawdę warto. Przepis Pani Aleksandry Zawadki-Bródki znalazłam w gazecie. Gorąco polecam!
3 biszkopty:
9 jajek
6 łyżek cukru
13, 5 łyżki mąki (u mnie czubate 3 łyżki ziemniaczanej i 7 czubatych pszennej tortowej)
3 łyżki oleju (u mnie słonecznikowy)
proszek do pieczenia (u mnie 1/2 łyżeczki, w przepisie byłoby 1,5) Wodzisław
Każdy biszkopt robimy osobno. Ubijamy na sztywno białka, dodajemy cukier i ubijamy aż si rozpuści. Dodajemy żółtka i olej, mieszając dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Każdy blat pieczemy w foremce 23x33 cm wyłożonej papierem przez 15 minut w piekarniku nagranym do 180 stopni. Wg oryginalnego przepisu należy osobno przygotować każdy biszkopt (z 3 jaj), ja robiłam wszystko razem, jednocześnie.
Mus jabłkowy:
1,5 kg jabłek*
cukier do smaku (pominęłam)
6 łyżeczek żelatyny Wodzisław
Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Dusimy je na małym ogniu do miękkości, dodajemy cukier. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkim ilości wody, podgrzewamy i dodajemy do uduszonych jabłek. Odstawiamy całość do przestudzenia, a następnie wylewamy tężejącą masę na 1 biszkopt i przykrywamy drugim.
Masa kajmakowa:
20 dag masła w temperaturze pokojowej
35 dag masy kajmakowej (ja użyłam domowej roboty)
15 dag wyłuskanego słonecznika
Słonecznik należy podprażyć na patelni lub na blaszce w piekarniku (zrobiłam to w czasie pieczenia biszkoptów, wystarczy kwadrans). Gotowy słonecznik mieszamy masą kajmakową, jeżeli użyjemy tej z puszki, możemy ją najpierw podgrzać, żeby była bardziej płynna (zamknięta puszkę gotujemy kilka minut w garnku wypełnionym wodą). Masło kroimy w kosteczkę i ubijamy mikserem na puch, a następnie dodajemy po łyżce przestudzonego kajmaku ze słonecznikiem. Masę wykładamy bezpośrednio na 2 biszkopt i przykrywamy trzecim.
Góra:
200 ml śmietanki kremówki (dałam pełną szklankę)
1/2 opakowania cukru wanilinowego Wodzisław (dałam od siebie)
1 czubata łyżeczka żelatyny Wodzisław + łyżka wody (dałam od siebie)
50 g kajmaku
50 g wyłuskanego i uprażonego słonecznika
2 kostki czekolady deserowej (dałam od siebie)
Żelatynę zalewamy wodą i rozpuszczamy. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z dodatkiem cukru, a następnie dodajemy przygotowaną żelatynę. Masę śmietankową rozprowadzamy na biszkopcie. Całość dekorujemy słonecznikiem, płynnym kajmakiem (nie za gorącym, bo rozpuścimy śmietankę) oraz startą czekoladą.
Źródło:http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,346476487,title,Jablecznik-z-masa-kajmakowa,index.html