Wykonanie
Jeżeli jesteście na diecie, to zastanówcie się dwa
razy, czy aby an pewno chcecie ją kontynuować :) Dzisiaj chcę Wam pokazać całkiem fajne ciacho do
kawy, może też na świąteczny stół. A może coś Was jeszcze podkusi i znajdzie się ono na ''postnym'', niedzielnym
stole. W każdy razie, na prawdę warto. Przepis Pani Aleksandry Zawadki-Bródki znalazłam w gazecie. Gorąco polecam!
3
biszkopty:9
jajek6 łyżek
cukru13, 5 łyżki
mąki (u mnie czubate 3 łyżki ziemniaczanej i 7 czubatych pszennej tortowej)3 łyżki
oleju (u mnie
słonecznikowy)
proszek do pieczenia (u mnie 1/2 łyżeczki, w przepisie byłoby 1,5) Wodzisław
Każdy
biszkopt robimy osobno. Ubijamy na sztywno
białka, dodajemy
cukier i ubijamy aż si rozpuści. Dodajemy
żółtka i
olej, mieszając dodajemy przesianą
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Każdy blat pieczemy w foremce 23x33 cm wyłożonej papierem przez 15 minut w piekarniku nagranym do 180 stopni. Wg oryginalnego przepisu należy osobno przygotować każdy
biszkopt (z 3 jaj), ja robiłam wszystko razem, jednocześnie.
Mus jabłkowy:1,5 kg
jabłek*
cukier do smaku (pominęłam)6 łyżeczek
żelatyny Wodzisław
Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Dusimy je na małym ogniu do miękkości, dodajemy
cukier.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkim ilości
wody, podgrzewamy i dodajemy do uduszonych
jabłek. Odstawiamy całość do przestudzenia, a następnie wylewamy tężejącą masę na 1
biszkopt i przykrywamy drugim.Masa kajmakowa:20 dag
masła w temperaturze pokojowej35 dag masy kajmakowej (ja użyłam domowej roboty)15 dag wyłuskanego
słonecznikaSłonecznik należy podprażyć na patelni lub na blaszce w piekarniku (zrobiłam to w czasie pieczenia
biszkoptów, wystarczy kwadrans). Gotowy
słonecznik mieszamy masą kajmakową, jeżeli użyjemy tej z puszki, możemy ją najpierw podgrzać, żeby była bardziej płynna (zamknięta puszkę gotujemy kilka minut w garnku wypełnionym
wodą).
Masło kroimy w kosteczkę i ubijamy mikserem na puch, a następnie dodajemy po łyżce przestudzonego kajmaku ze
słonecznikiem. Masę wykładamy bezpośrednio na 2
biszkopt i przykrywamy trzecim.Góra:200 ml
śmietanki kremówki (dałam pełną szklankę)1/2 opakowania
cukru wanilinowego Wodzisław (dałam od siebie)1 czubata łyżeczka
żelatyny Wodzisław + łyżka
wody (dałam od siebie)50 g kajmaku50 g wyłuskanego i uprażonego
słonecznika2 kostki
czekolady deserowej (dałam od siebie)
Żelatynę zalewamy
wodą i rozpuszczamy. Dobrze schłodzoną
śmietankę ubijamy z dodatkiem
cukru, a następnie dodajemy przygotowaną
żelatynę. Masę
śmietankową rozprowadzamy na
biszkopcie. Całość dekorujemy
słonecznikiem, płynnym
kajmakiem (nie za gorącym, bo rozpuścimy
śmietankę) oraz startą
czekoladą.