ßßß
Biszkopt:4 jajka (duże lub bardzo duże, czyli X lub XL, ewentualnie 5 mniejszych)4 łyżki cukru4 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej1/2 opakowania przyprawy do piernika Wodzisław lub łyżka domowej
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy te pierwsze do uzyskania sztywnej piany, wtedy dosypujemy cukru i miksujemy aż ten się rozpuści. Dodajemy do masy pojedynczo żółtka i miksujemy jeszcze około 5 minut. Mąkę dokładnie przesiewamy, dodajemy do niej przyprawę i mieszamy. Całość wsypujemy do ubitych jajek i dokładnie lecz nie nazbyt intensywnie mieszamy.
Masę wykładamy na dużą blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 10 -15 minut. Należy bardzo uważać, żeby biszkopt nie wysuszył się, bo wtedy będzie się kruszył co utrudni zwijanie ciasta.
400 ml pełnotłustego mleka2 łyżki cukru1 opakowanie budyniu waniliowego Wodzisławskórka otarta z pomarańczy (wcześniej sparzonej i wyszorowanej)sok z 1/2 pomarańczyopakowanie galaretki pomarańczowej Wodzisław1/3 - 1/2 łyżeczki żelatyny Wodzisław (opcjonalnie)300 ml śmietanki kremówkiZ mleka cukru i budyniu gotujemy budyń (możemy to zrobić dzień wcześniej) i studzimy. Z pomarańczy ocieramy skórkę i dodajemy do gotowego budyniu.
Wyciskamy sok z pomarańczy i podgrzewamy go w garnuszku, jeżeli chcemy uniknąć cząstek miąższu - wystarczy przelać go przez sitko - mi one nie przeszkadzały. Do soku wsypujemy galaretkę i odstawiamy na moment, a następnie podgrzewamy do dokładnego rozpuszczenia się żelatyny. Jeżeli zależy nam na czasie (nie mamy czasu an kilkugodzinne chłodzenie rolady a musi ona stężeć na już) dodajemy odrobinę żelatyny. Nie doprowadzamy jednak galaretki do ugotowania się, wtedy straci ona swoje właściwości.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Miksujemy przestudzony budyń i wlewamy do niego jeszcze ciepłą galaretkę. Następnie dodajemy porcjami bitą śmietanę i mieszamy.
Mus wykładamy na upieczony biszkopt (najpierw zdejmujemy z niego papier) - od strony ''skórki''. Zawijamy i odstawiamy do stężenia - w zależności od ilości żelatyny zajmie nam to od kwadransa do 3-4 godzin.
Dodatkowo:60 g czekolady mlecznej3 łyżki śmietanki kremówki1 łyżka masła2 - 3 kostki białej czekolady (ewentualnie inna posypka, w oryginalnym przepisie były to gwiazdki)Mleczną czekoladę i śmietankę rozpuszczamy, dodajemy masło. Takim sosem polewamy roladę. Białą czekoladę siekamy i posypujemy nią oblaną roladę. Sos charakterystycznie wsiąknie w biszkopt, jeżeli chcemy tego uniknąć - rozpuszczamy tabliczkę czekolady już bez dodatku śmietanki (najlepiej w kąpieli wodnej).
Może polubisz też:
Oczy Carycy - krok po kroku
Jabłecznik Starej Jędzy
Piernik Staropolski - dojrzewający