Wykonanie
Na moim
stole z zup najczęściej pojawia się pomidorowa. Uwielbiamy ją dlatego też szukam sposobów na jej urozmaicenie. Tym razem chciałam aby zupa była bardzo syta gdyż mój maż nie najada się zupami. Chyba, że mają
mięsną wkładkę jak ta. Zupa naprawdę jest syta i bardzo smaczna. Przepis z bloga Kasi Gotuję bo lubię .

Składniki :500 g
mielonego mięsa2,5 L
wody200 g
koncentratu pomidorowego150 g słodkiej
śmietanki 18 lub 30 % ( zastąpiłam
mlekiem )1 pełna łyżka
mąki pszennej ( pominęłam )1
cebula2 ząbki
czosnku1 mała
marchewka1/2
korzenia pietruszki1/3 łyżeczki
ziół prowansalskichsól,
pieprz3 łyżki
oliwymakaronMakaron gotujemy al`dente.
Marchew,
pietruszkę ścieramy na tarce.
Cebulę siekamy w drobną kostkę a
czosnek przeciskamy przez praskę.Na rozgrzanej
oliwie podsmażamy warzywa. Po 3-4 minutach dodajemy
mięso, smażymy aż starci swoją surowość. Całość zalewamy
wodą, dodajemy
zioła, solimy,
pieprzymy i gotujemy na malutkim gazie ok 45 minut. Po tym czasie dodajemy rozrobiony z
wodą koncentrat. Gotujemy kolejne 10 minut. Na koniec
mąkę rozrabiamy ze
śmietaną na gładką masę. Do
śmietany dodajemy kilka łyżek gorącej zupy aby ją zahartować, wtedy się nie zważy. Wlewamy do zupy. Gotujemy kolejne 5 minut.Ja zamiast
śmietany i
mąki zawsze dodaję do zupy
mleko. Z tym, że dodaje je dopiero po ściągnięciu zupy z ognia.Podajemy z
makaronem.Smacznego :)